Vörös tér, Moszkva, Oroszország, forrás: Pixabay.com

Orosz-ukrán háború: befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban

Orosz-ukrán háború: befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban

Sikerült teljesíteni a 300 000 fős mobilizációs tervet. Erről beszélt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Rosszija 24 hírtelevízióban pénteken bemutatott felvétel szerint.

Sojgu közölte, hogy 82 000 sorköteles megkapta a kiképzést és az ukrajnai harci övezetben tartózkodik. A tárcavezető szerint 41 000 katonát aktív alakulatok már állományba vettek.

“A 300 000 fős célt teljesítettük, további mozgósítási cél nincs”

– mondta Sojgu Putyinnak a Moszkvához közeli novo-ogarjovói államfői rezidencián, hozzátéve, hogy a behívók kiküldése lezárult.

“Jelenleg 218 000 mozgósított a gyakorlótéren tökéletesíti a képeségeit”

– tette hozzá.

Mint mondta, a katonai nyilvántartó és sorozóirodák a továbbiakban csak önkénteseket és szerződéses szolgálatra jelentkezőket toboroznak. Állítása szerint különös figyelmet fordítottak a mozgósított katonák felkészítésére, mielőtt a “különleges katonai művelet” övezetébe küldték őket. A miniszter arról is beszámolt, hogy több mint 27 ezer vállalkozót és a végrehajtó hatalom több mint 1300, különböző szintű tisztségviselőjét mozgósították. Az önkéntesek számát 13 ezerben nevezte meg. Közölte, hogy a “különleges katonai művelet” részvevői mind megkapják a veteránstátust.

A találkozón Putyin hangsúlyozta, hogy csak jól kiképzett, mozgósított katonákat szabad a frontra küldeni.

Mind az elnök, mind a miniszter kitért rá, hogy a mozgósítás elején több helyen gondok voltak a katonák a felszerelésével, ellátásával és illetményével kapcsolatban. Sojgu szerint ezeket a problémákat mostanra kiküszöbölték.

Kapcsolódó cikkek