a Vörös tér, Moszkva

Orosz-ukrán háború: a harmadik világháborúról beszélt az orosz külügyminiszter

Orosz-ukrán háború: a harmadik világháborúról beszélt az orosz külügyminiszter

A harmadik világháborút atomfegyverekkel vívnák, és pusztító hatása lenne. Erre figyelmeztetett Szergej Lavrov szerdán a Daily Mail című brit napilap szerint.

A lap emlékeztetett arra, hogy a genfi leszerelési konferencián kedden lejátszott videóüzenetében Lavrov azt mondta, elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van. Azt hangoztatta, hogy az amerikai atomfegyverek európai állomásoztatása megsérti az atomsorompó-szerződést.

Sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba, valamint a kapcsolódó európai infrastruktúra megsemmisítését.

Lavrov azt is leszögezte, Oroszország elkötelezettje annak, hogy megakadályozzák a tömegpusztító fegyverek elterjedését, és mindent elkövet annak érdekében, hogy ilyen fegyverek ne jelenjenek meg Ukrajnában. Azzal vádolta meg Kijevet, hogy atomfegyver beszerzésére törekszik. Vlagyimir Putyin orosz elnök már vasárnap bejelentette, hogy a nyugati országok “barátságtalan lépései” miatt különleges készültségbe helyezi a nukleáris elrettentő erőket.

Putyin még az Ukrajna elleni támadás múlt csütörtöki megindítása előtt jelezte, soha nem látott következményekkel szembesülhetnek azok, akik beavatkoznak a konfliktusba.

Lavrov szerdán arról is beszélt, hogy Moszkva készen áll a béketárgyalások második fordulójára, de szerinte Kijev az Egyesült Államok kérésére szándékosan késlelteti a folyamatot. A második fordulót a tervek szerint szerda este tartják a fehérorosz-lengyel határ közelében. A megegyezésre tett diplomáciai kísérletek a hétfői első fordulóban nem vezettek eredményre.

Kapcsolódó cikkek