Moszkva, Vörös tér, fotó: pixabay.com

Szergej Lavrov: Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását és nácitlanítását

Szergej Lavrov: Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását és nácitlanítását

Erről beszélt az orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában az orosz-ukrán háború második napján.

“Azt akarjuk, hogy az ukrán nép, vagy ahogy Putyin elnök mondta, a mai Ukrajna területén élő összes nép szabadon dönthessen a további sorsáról, anélkül, hogy megpróbálnák őket a banderista pszichológia fogságába hajtani”

– mondta a miniszter – Sztyepán Banderára, az ukrán nacionalisták néhai vezetőjére utalva – egy sajtótájékoztatón, amelyet azt követően tartott, hogy első ízben fogadta a Moszkva által függetlennek elismert két, délkelet-ukrajnai szakadár terület külügyi vezetőit.

“Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását. Oroszország biztosítani fogja Ukrajna nácitlanítását. Túl sokat szenvedtünk a nácizmustól, és az ukrán nép is túl sokat szenvedett a nácizmustól ahhoz, hogy szemet hunyjunk felette, és felelőtlenek legyünk”

– hangsúlyozta Lavrov.

A miniszter a neonácizmus és a ruszofóbia ukrajnai megerősödésének hallgatólagos ösztönzésével, valamint kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot.

A sajtótájékoztatón visszakérdezett, hogy vajon az őt faggató újságírók szerint hogyan fogadná Nagy-Britannia, hogyha Írországban betiltanák az angol, vagy Franciaország, ha Belgiumban betiltanák a francia nyelv használatát.

“Megerősítettük, hogy továbbra is támogatjuk a donyecki és a luhanszki népköztársaságot abban a törekvésében, hogy megerősítsék függetlenségüket, hogy biztosítsák jogaikat, mindenekelőtt azt a jogot, hogy a saját földjükön éljenek, és joguk legyen a Donyec-medence kulturális, nyelvi és egyéb hagyományaihoz, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyeket az ukrán rezsim most megpróbál aláásni”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek