Volodimir Zelenszkij, forrás: Facebook (archív)

Orosz-ukrán háború: már tárgyalna Zelenszkij, de Putyin is

Orosz-ukrán háború: már tárgyalna Zelenszkij, de Putyin is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken videóüzenetben arra kérte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy üljenek le tárgyalni, és vessenek véget a vérontásnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélt arról, hogy Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

“Ismételten az Oroszországi Föderáció elnökéhez szeretnék fordulni. Harcok folynak Ukrajna-szerte. Üljünk tárgyalóasztalhoz, vessünk véget annak, hogy emberek halnak meg!”

– mondta Zelenszkij oroszul.

Aztán az ukrán fegyveres erőkhöz szólt.

“Álljatok helyt keményen! Ti vagytok minden, ami megvédi államunkat”

– hangsúlyozta.

Közben az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő Ohtirka települést rakéta-sorozatvetőkkel vették tűz alá az orosz erők. A lövedékek lakott területen csapódtak be, találat ért egy óvodát is, ahol gyermekek sérültek meg, egyelőre nem tudni, hogy hányan – közölte a Facebookon a megye kormányzója.

Nem sokkal korábban Irina Venegyiktova ukrán főügyész számolt be a Facebookon arról, hogy a Kijev közelében lévő Borzel települést is tüzérségi támadás érte, feltehetően Grad rakéta-sorozatvetőket vetettek be az orosz támadók. Repeszek találtak el egy árvaházat, amelyben ötven gyermek volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről.
Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Csütörtökön délután kiderült, hogy az orosz elnök sem akarja mindenáron folytatni a háborúzást.

Erről beszélt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közlemény szerint Putyin azt mondta a kínai elnöknek: „az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba”.

“Mint tudják, Ukrajna elnöke, (Volodimir) Zelenszkij ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. És ez a semleges státusz szerves részét képezi”

– mondta Peszkov.

“Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek