illusztráció

Orosz-ukrán háború: menekíteni kell az ukrán SOS Gyermekfalvakban élő gyerekeket

Orosz-ukrán háború: menekíteni kell az ukrán SOS Gyermekfalvakban élő gyerekeket

Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről. Ezt közölte a szervezet magyarországi alapítványa hétfőn.
177 “SOS-es gyermek” és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban.

“Az első családok már úton vannak Lengyelországba”

– tették hozzá, majd kifejtzették, hogy: Ukrajnában 64 000 gyermek él nevelőszülőknél, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 000-et veszélyeztetne közülük. Az országban jelenleg körülbelül 98 000 gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményben.

A közlemény szerint az SOS 2003 óta van jelen a háborús helyzetbe került országban Kijev és Luhanszk régióban, 177, szülők nélkül élő gyermekről gondoskodik nevelőszülői családokban.

További mintegy 2000 hátrányos helyzetű gyermeknek és családjának nyújtanak különböző támogató szolgáltatásokat. Csütörtökön Sztanicja Luhanszka városát és a kijevi régióban található Brovari városát is súlyos támadás érte, az SOS azonnal reagált: az itt tartózkodó SOS-es családokat és segítő munkatársakat óvóhelyre menekítették.

“A lengyel SOS Gyermekfalvak segítségével megkezdődött a családok kimenekítése az országból: 40 gyermek vasárnap hagyta el az országot, további 21 gyermeket hétfőn helyeznek biztonságba”

– tájékoztattak, majd közölték, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban fekvő Popaszna város, ahol az SOS-es családok szintén jelen vannak, jelenleg ostrom alatt áll. A jelentések szerint a lakosok biztonságban vannak és sértetlenek, azonban a városba nem lehet bejuttatni semmilyen adományt. Az ostromot megelőzően 15 családnak sikerült elhagynia a várost.

Az SOS munkatársai Kijev egyes területein szinte folyamatosan bombabunkerekben tartózkodik, 21 SOS-es gyermek is a fővárosban rekedt.

A közlemény szerint az SOS Gyermekfalvak az első és eddig az egyetlen olyan szervezet, amely közvetlen támogatást és felügyeletet biztosít a nevelőszülői családoknak annak érdekében, hogy a veszélyeztetett gyermekek és nevelőszülők az ország biztonságosabb régióiba települhessenek át.

Kapcsolódó cikkek