Orosz-ukrán háború: minden menekültnek segítünk

Orosz-ukrán háború: minden menekültnek segítünk

Magyarország segít minden, a háború miatt Ukrajnából menekülőnek, mindent megtesznek a biztoságukért és az ellátásukért, ugyanakkor Magyarország nem küld és nem is enged át fegyvereket a területén a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának elmondása szerint, aki erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

“Eddig 542 000-en érkeztek Magyarországra az ukrajnai háború miatt. Segítünk mindazoknak, akik a háború elől, vagy a háborúból menekülnek hozzánk, és segítünk azoknak is, akik Kárpátalján vagy Ukrajna más területén nagy hiányt szenvednek”

– mondta, megjegyezve, hogy Magyarország ezt a kettős feladatot példásan teljesítette, a magyar emberek megmutatták a segíteni akarásukat.

Eddig hárommilliárd forint értékben küldtünk adományokat Ukrajnába.

Bakodni György hangsúlyozta, mindezek mellett Magyarország nem küld és nem is enged át fegyvereket a területén.

“Ez elsőrangú magyar nemzetbiztonsági érdek és ebben a NATO álláspontját képviseljük”

– fogalmazott, rámutatva arra is, hogy másrészről támogattak minden szankciót, amelyet az Orosz Föderáció ellen vezettek be.

Mint mondta, azt sem támogatja Magyarország, hogy energiahordozókra is kiterjedjen a szankcionálás. Ez is elsőrangú nemzeti érdekünk: ha a gáz nem érkezik meg, az a gazdaság tönkremenetelét, a lakosság ellátásának teljes nehézségét okozná – fejtette ki.

Bakondi György azt mondta, épp ezért nem tudunk úgy segíteni Ukrajnának, hogy közben saját gazdaságunkat és életünket tesszük tönkre. Ez így értelmetlen dolog, nem segítenénk vele az ukránokon.

A déli határon tapasztalható migrációs helyzetről szólva közölte, az idén eddig a 37 000-et is meghaladta az elfogott határsértők száma és 320 embercsempész ellen indult büntetőeljárás. Tavaly ilyenkor az elfogott határsértők száma 21 000 volt. Bakodni György arról beszélt, hogy nagy az illegális migrációs nyomás a déli határon.

“Egyre nagyobb arányan vannak afgánok a szírek mellett, illetve indiaiak, akik illegálisan kísérelnek meg bejutni az Európai Unióba”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek