fotó: pixabay.com

Orosz-ukrán háború: ennyi pénzt ad a menekülteknek Madrid

Orosz-ukrán háború: ennyi pénzt ad a menekülteknek Madrid

Spanyolország 400 eurós, átszámítva 158 000 forint havi támogatást biztosít a rászoruló ukrán menekülteknek. Ez olvasható a befogadásért, társadalombiztosításért és migrációért felelős minisztérium honlapján kedden megjelent közleményben.

A közvetlen támogatásra azok jogosultak, akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási engedéllyel, melyet a spanyol kormány soron kívül biztosít az ukrajnai háború elől menekülőknek, és amellyel hozzáférnek az egészségügyi, valamint szociális ellátáshoz, az oktatáshoz, és lehetőséget kapnak a munkavállalásra. A szaktárca közleményében hangsúlyozta: eddig 130 ezer ukrán menekült érkezett Spanyolországba, többségük rendelkezik saját anyagi forrásokkal, valamint számíthat családi, baráti támogatásra is, ám vannak olyanok, akiknek jelenleg nincs meg a megélhetéshez szükséges pénzügyi háttere.

“Ők a támogatást legfeljebb fél évig vehetik igénybe, amely további 100 euróval növekszik gyermekenként”

– derült ki a közleményből.

A spanyol kormány az intézkedésre 52,8 millió eurót különített el hétfői ülésén, emellett további 30 millió euróról döntött a tartományok számára, hogy javítsák a ukrán menekültek ellátását, többek között a lakhatás vagy az oktatás területén.

Kapcsolódó cikkek