Volodimir Zelenszkij, forrás: Facebook (archív)

Orosz-ukrán háború: magyarázkodik az ukrán elnök

Orosz-ukrán háború: magyarázkodik az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meg van győződve arról, hogy a kedden Lengyelországban felrobbant rakéta nem ukrán volt.

“Nincs kétségem afelől, hogy ez nem a mi rakétánk vagy rakétatámadásunk volt”

– szögezte le az államfő szerdán, egy újságírókkal folytatott televíziós beszélgetés közben. Elmondta, hogy megkapta az ukrán hadsereg, illetve a légierő parancsnokságának jelentéseit, és “nem tud nem bízni bennük”. Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna részt fog venni az eset kivizsgálásában.

“Azt akarom, hogy tisztességesek legyünk, és ha ez a mi légvédelmünk működése közben történt, akkor erre bizonyítékot akarok”

– hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy a legfontosabb a vizsgálat lefolytatása, amelyben Ukrajna is részt kíván venni, és betekintést akar a többi résztvevőnél lévő adatokba. Kifejtette, hogy az ukrán szakembereket már be kellett volna engedni a baleset helyszínére. Szavai szerint azonban Ukrajna még nem kapott felkérést a lengyelországi rakétaincidens körülményeinek kivizsgálására.

“Nem mondhatjuk ki a végső következtetéseket? Van jogunk a nyomozócsoportba tartozni? Természetesen”

– konstatálta az elnök.

Zelenszkij nehezményezte, hogy bár szerinte Ukrajna egész Kelet-Európa “élő pajzsa”, ő ezt még nem hallotta a Nyugattól.

Kapcsolódó cikkek