illusztráció

Orosz-ukrán háború: döntöttek az európai bankban

Orosz-ukrán háború: döntöttek az európai bankban

Jelentősen növeli Ukrajnának nyújtott kereskedelemfinanszírozási folyósításait az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint több mint 40 százalékkal 330 millió euróra emelkedik a bank által az ukrán kereskedelem támogatására folyósítandó finanszírozás összege.

Az EBRD tájékoztatása szerint az ukrajnai kereskedelemfinanszírozás növelésének egy része az élelmiszerellátási biztonság védelmére irányul, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a globális szintű élelmiszerválság kialakulása ősszel és jövőre.

A bank – egyelőre részletek nélkül – közölte azt is, hogy megkezdte egy külön élelmiszerbiztonsági intézkedéscsomag előkészítését. Az EBRD szerint az ukrajnai háború az ukrán szállítási hálózat teljes egészében fennakadásokat okoz; bezárultak az import- és az exportútvonalak például az ország déli partjain, valamint észak és kelet felé is a szárazföldön. Ilyen körülmények között az üzleti vállalkozások nehezen tudják fenntartani a normális működést, a gazdálkodók nehezen tudnak terveket készíteni a betakarítás finanszírozására, és az élelmiszer-kiskereskedelem számára is nehéz feladat az ellátás folyamatos biztosítása – áll az EBRD szerdai ismertetésében. A bank hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az ukrán gazdaság 60-70 százaléka továbbra is működik és gyorsan alkalmazkodik a háborús körülményekhez. Az EBRD szerint ebben a helyzetben életfontosságú a működőtőke-finanszírozás fenntartása a bankrendszeren keresztül.

Az EBRD közölte, hogy az ukrán gazdaságon belül öt területet részesít előnyben a háború miatt szükségessé vált sürgős támogatások szempontjából.

Ezek közé tartozik a kereskedelemfinanszírozás, az energiaellátási biztonság, az alapvető fontosságú infrastruktúra fenntartása, a gyógyszeripari vállalatok ellátása likviditással, valamint az élelmiszerellátási biztonság, beleértve a gazdálkodók számára a tavaszi vetési kampányhoz nyújtott, a bankrendszeren keresztül hozzáférhető likviditást és hasonló likviditási források biztosítását az agráripari üzleti vállalkozásoknak és az élelmiszer-kiskereskedelemnek.

Az EBRD minap Londonban bemutatott, az ukrajnai háború miatt soron kívül összeállított és jelentősen rontott térségi előrejelzésében különösen súlyos recessziót jósolt Ukrajnában és közvetlen környezetében.

A bank új prognózisa szerint az egykori szovjet térséghez tartozó kelet-európai és kaukázusi gazdaságok hazai összterméke (GDP) átlagosan 11,8 százalékkal zuhan 2022-ben. Ez az előző EBRD-előrejelzésnél 15,5 százalékponttal rosszabb becslés. E térségen belül az ukrán GDP-érték az EBRD új előrejelzése szerint az idén 20 százalékkal zuhan. A bank a novemberben kiadott előző térségi jelentéséhez képest 23,5 százalékponttal rontotta az ukrán gazdaság idei teljesítményére szóló prognózisát.

Kapcsolódó cikkek