Prága, forrás: pixabay.com

Orosz-ukrán háború: több mint 4 milliárd koronát küldött eddig a cseh civil szféra Ukrajnának

Orosz-ukrán háború: több mint 4 milliárd koronát küldött eddig a cseh civil szféra Ukrajnának

Átszámítva 66,8 milliárd forintot küldtek eddig a cseh állampolgárok, cégek, szervezetek Ukrajna megsegítésére. Ezt adta hírül kedden a CTK cseh hírügynökség a legnagyobb segélyszervezetek adatainak összegzése alapján.
A kimutatásból kitűnik, hogy a háború áldozatai és a menekültek megsegítése mellett a pénz egy részét fegyvervásárlásra fordították az ukrán hadsereg számára.

A pénz fele az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után február végén, március elején gyűlt össze, de azóta is folyamatos az adakozás. A ukránok segélyezésének új impulzust adott Csehszlovákia Varsói Szerződés általi megszállásának idei 54. évfordulója. A prágai ukrán nagykövetség kedden közölte, hogy a cseh állampolgárok és cégek ebből az alkalomból mintegy 25 millió koronát, azaz átszámítva 417,5 millió forintot küldtek a diplomáciai képviselet által nyitott bankszámlára. A nagykövetség szerint ezt a pénzt fegyver- és lőszervásárlásra fordítják.

A háború mintegy hat hónapja alatt a cseh állam a védelmi tárca képviselőinek nyilatkozatai szerint több mint 1,8 milliárd korona (30,06 mld forint) értékben szállított fegyvereket – a kézifegyverektől a harckocsiig – és lőszert Ukrajnának.

A Hospodárské Noviny című tekintélyes prágai gazdasági és politikai napilap e heti elemzése szerint a cseh hadiipar számára új konjunktúrát jelent az ukrajnai háború; az ukrán megrendelések értéke a háború utáni első hónap alatt meghaladta a 40 milliárd koronát (668 milliárd forint). A megrendelésekből leginkább a Czechoslovak Group és az STV Group profitál. Mindkét csoport az utóbbi időben bővítette termelését. Tomás Kopecny védelmiminiszter-helyettes az adatokat megerősítette, de leszögezte, hogy a fegyverszállítások pontos összetétele nem nyilvános. Az Ukrajnának szállított cseh fegyvereket részben az ukrán kormány, részben pedig különféle támogatók, illetve más NATO-tagállamok kormányai fizetik – mutatott rá a Hospodárské Noviny.

Csehország keddig több mint 415 000 ukrajnai menekültnek adott speciális vízumot, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, a cseh egészségügyi, szociális rendszer és az iskolai hálózat igénybevételére jogosít fel.

Hivatalos becslések szerint több mint 300 000 ukrajnai menekült készül hosszabb ideig az országban maradni, a prágai sajtó azt írja, hogy az ukrajnai menekültek számára Csehország célország. A munkaügyi és népjóléti minisztérium a CTK kérdésére kedden közölte, hogy a cseh állam eddig 5,9 milliárd koronát (98,53 milliárd forint) fordított humanitárius segélyekre, alapvetően az országba érkezett ukrán menekültek megsegítésére. Minden menekült Csehországba érkezése után néhány hónapig havi 5 ezer korona (83 500 forint) segélyt kap. A menekültek kétharmada nő. A cseh iskolákba szeptembertől mintegy 45 ezer ukrán gyermeket írattak be.

“Az ukrajnai menekültek számára kialakított segélyrendszer várhatóan az év végéig marad érvényben, utána a kormány módosításokat tervez”

– nyilatkozta Martin Jurecka, kormányfő-helyettes, munkaügyi és szociális miniszter.

Kapcsolódó cikkek