napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Orosz-ukrán háború: így látják a britek a kapcsolatukat az oroszokkal

Orosz-ukrán háború: így látják a britek a kapcsolatukat az oroszokkal

A brit vezérkari főnök szerint folyamatos a kommunikáció Moszkvával, jó lenne azonban, ha ez a párbeszéd még erőteljesebb lenne.

Sir Tony Radakin tengernagy a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban elmondta: egész évben kapcsolatban állt Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia és Oroszország viszonya évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most.

“Mindig is mondtuk, hogy fenntartjuk a kommunikációt, de nem fedjük fel részletesen, hogy éppen miről tárgyaltunk”

– fogalmaz az interjúban a brit vezérkari főnök.

Radakin hozzátette, hogy Geraszimov “nagyon jól tartja magát” ehhez a megállapodáshoz.

A tengernagy kijelentette azt is, hogy szeretné, ha ezek a megbeszélések még rendszeresebbé válnának, és ha a kétoldalú kommunikáció a mostaninál is erőteljesebb lenne, akkor is, ha e beszélgetések esetenként nehéznek bizonyulhatnak. Sir Tony Radakin kijelentette, hogy továbbra is vannak élő kapcsolatok Oroszországgal, a kérdés az, hogy miként lehet e kapcsolatokból a lehető legtöbbet kihozni.

A brit vezérkari főnök példaként felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen tiszteletteljes módon emlékezett meg II. Erzsébet királynő halála után a brit uralkodóról.

A királynőt szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál skóciai rezidenciáján, a Balmoral kastélyában. A halálhír után Putyin hivatalos nyilatkozatban fejezte ki részvétét a brit kormánynak és a néhai uralkodó családjának, köztük III. Károly királynak, II. Erzsébet királynő elsőszülött fiának, aki édesanyja halálának pillanatában lépett az Egyesült Királyság trónjára. A közvetlenül Károlynak címzett üzenetben az orosz elnök súlyos, pótolhatatlan veszteségnek nevezte II. Erzsébet halálát, bátorságot és kitartást kívánt az új királynak, aki megkért arra is, hogy tolmácsolja őszinte együttérzését a királyi családnak és Nagy-Britannia minden lakosának.

A királynő temetési szertartására ugyanakkor a brit kormány az orosz-ukrán háború után elrendelt szankciók miatt nem küldött meghívót Putyinnak.

Moszkva nem léptetett érvénybe szankciókat Radakin tengernagy ellen, így a brit vezérkari főnök könnyebben tud tárgyalni Geraszimovval, sőt el is utazhat Moszkvába. Nemrégiben a NATO főtitkára is egyenes utalást tett arra, hogy véleménye szerint tárgyalásos módon lehet a legnagyobb eséllyel véget vetni az ukrajnai háborúnak. Jens Stoltenberg a Financial Times című londoni üzleti napilap szervezésében megtartott minapi virtuális politikai fórumon kijelentette,

Oroszország egyelőre nem mutatja a jelét annak, hogy bekapcsolódna egy olyan tárgyalási folyamatba, amely Ukrajna szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartásáról szólna.

Stoltenberg ugyanakkor hozzátette, a legtöbb háború, így a legnagyobb valószínűséggel a mostani ukrajnai háború is a tárgyalóasztalnál ér véget.

Kapcsolódó cikkek