Prága

Orosz-ukrán háború: ennyi menekült van Csehországban

Orosz-ukrán háború: ennyi menekült van Csehországban

Mintegy 300 000 ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Csehországban az eddig oda érkezett több mint 350 000 - ből. Erről beszélt Vít Rakusan cseh belügyminiszter a Právo című lapban kedden megjelent beszélgetésben.
A miniszter szerint mintegy 50 000 ukrajnai menekült már elhagyta Csehországot, ismeretei szerint egyik felük visszament Ukrajnába, másik pedig Nyugat-Európába, elsősorban Németországba távozott.

Rakusan azt mondta, hogy kettős ukrán-magyar állampolgárságú ukrajnai roma menekültek ügyében javult az együttműködés Magyarországgal. A magyar hatóságok most következetesebben vizsgálják a csehek által kért ukrajnai menekültek állampolgárságát. A cseh kérésre megvizsgált személyek kevesebb mint harmadánál állapították meg a kettős állampolgárság tényét.

Megjegyezte, hogy a cseh hatóságok a maguk részéről összesen mintegy ötezer menekült állampolgárságát vizsgálták.

Az utóbbi hetekben többnyire a prágai vasúti főpályaudvaron veszteglő, Kárpátaljáról a cseh fővárosba érkezett romákat a csehek most magyar nyelvű röplapokon tájékoztatják, hogy ha kettős ukrán-magyar állampolgárok, akkor az Európai Unió állampolgárai, tehát Csehországban turistaként tartózkodhatnak, de nincs jogosultságuk sem ideiglenes védelemre, sem segélyekre.

“A röplapon konkrétan feltüntetjük, milyen támogatásra jogosultak Magyarországon, mint magyar állampolgárok”

– mutatott rá Vít Rakusan.

A Csehországba érkező ukrajnai menekültek speciális cseh vízumot kapnak, amely egyéves tartózkodásra, egészségügyi ellátásra, munkavállalásra és az oktatási intézmények igénybevételére jogosítja őket. A cseh hatóságok szerint Csehország az oda érkező ukrajnai menekültek döntő többsége számára célországnak számít.

Még a háború kitörése előtt a hivatalos kimutatások szerint több mint 200 000 ukrajnai vendégmunkás dolgozott Csehországban, a menekültek egy része az ő hozzátartozóik és barátaik.

Kapcsolódó cikkek