forrás: pixabay.com

Az orosz-ukrán háború civil áldozataiért zenélnek

Az orosz-ukrán háború civil áldozataiért zenélnek

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad csütörtök este a varsói Keresztelő Szent János-főszékesegyházban a Szent Efrém Férfikar.

A szervezők tájékoztatása szerint a hangverseny mindazon civil áldozatok emléke előtt tiszteleg, akik mindennapi tevékenységük során haltak meg, akik rakétatámadások következtében otthonaikban vesztették életüket, akiket megkínoztak és

“akiket megkötözött kézzel találtak meg tömegsírokban”.

A koncert tiszteletadást jelent az elhunytak hozzátartozói, valamint a háború nehézségeit folyamatosan viselő lakosok számára is.

“Tisztelgés végül az ukrán kultúra előtt is, hiszen egy háborús konfliktusban a nemzeti kultúra az egyik első célpont”

– olvasható a koncert ajánlójában.

Az előadás egy ukrán Mária-énekkel kezdődik, elhangzik Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című, nagy sikerű sorozathoz írott műve is, amely párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját. A program fő pontja a kórus kárpátaljai származású tagja, Papp Viktor alkotása lesz. A budapesti Zeneakadémián az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján bemutatott zeneműnek ez lesz a külföldi premierje. A koncertet a varsói magyar nagykövetség és a varsói Liszt Intézet szervezésében rendezik meg a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő közreműködésével.

Kapcsolódó cikkek