Pars Krisztián, fotó: Kollányi Péter/MTI

„Vártam Berki Krisztián aranyérmét!” Interjú Pars Krisztián, olimpiai bajnokkal

„Vártam Berki Krisztián aranyérmét!” Interjú Pars Krisztián, olimpiai bajnokkal

Pars Krisztián a kalapácsvetés legújabb magyar olimpiai bajnoka. Élete eddigi legnagyobb sikereként, mintegy koronájaként hétfőn délután vehette át az aranyérmet. Páratlan sikeréről, a döntős körülményekről, terveiről kérdeztük a világ legjobb kalapácsvetőjét és arról, ösztönzően hatott-e rá Berki Krisztián délutáni sikere. A Sikeradó exkluzív villáminterjúja.

– A nagy dobásod előtt Primoz Kozmus a védőketrecbe vágta a kalapácsot, és így igen sokáig kellett várni a te dobásodra. Bevallom, mi a Sikeradó szerkesztőségben azon izgultunk, hogy ez ne billentsen ki a lelki egyensúlyodból. Hogy kezelted a helyzetet magadban?

– Mindig vannak ilyen helyzetek. Ha egy kicsit kizökkentik az embert, már nem tud olyan százalékban koncentrálni, mert tudja, hogy mikor jön, mikor lép a dobókörbe és arra készíti fel magát, hogy akkor fog dobni, abban a pillanatban. Ez a húsz perc egy kicsit visszavetett, de nem zavart meg, mert készültem. A következő dobásnál már ugyanúgy ment minden tovább, de az eredményen is látszik, hogy ez nem volt zavaró.

– A győzelmed után, néhai edződnek, Németh Pálnak, alias Dobópápának a fényképével tetted meg az olimpiai bajnoki tiszteletkört. Szerinted mi lett volna az első szava hozzád, ha még velünk lenne?

– Ez egy nagyon jó kérdés. Sajnos ezt nem tudom.

– Hogy tudtad meg hogy Berki Krisztián aranyérmet nyert lólengésben, nézted a gyakorlatát vagy erre nem volt időd?

– Néztem, hogyne néztem volna. Vártam Berki Krisztián aranyérmét.

– Ösztönzően hatott rád az ő sikere vagy annyira nem volt időd másra figyelni, mint a kalapácsvetésre?

– Mindent figyelek. A kézilabda meccsekre kijárok, de minden magyar érdekeltségű sportot nézek, ösztönöz.

– Számodra vége ennek az olimpiának, vége a nagyon kemény éveknek, amelyek idáig repítettek, mondhatjuk, lépésről-lépésre jutottál feljebb az olimpiai bajnoki címig. Hogyan tovább, mi lesz a következő cél, amit kitűztél magad elé?

– A következő az a moszkvai világverseny lesz, amin szeretnék jól szerepelni, hiszen atlétikában még nincsen világbajnokunk, és sajnos tavaly nekem is pár centin múlt ez. Az a cél, hogy van még öt versenyem az idén, amin jól kell szerepelnem és ott van még az Zsivótzky Gyula emlékversenyen is Budapesten, amire remélem, sok szurkoló is kilátogat.

– Most nyilván szánsz magadra néhány nyugodt percet, pihenés következik. Mivel tudsz kikapcsolódni?

– Pihenéssel, meg a barátokkal, de most aligha lesz erre időm. Azt hiszem, nagyon nagy felhajtás vár rám.

Tamás Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek