Lékai Máté: érezzük a nyomást

Lékai Máté: érezzük a nyomást

A Telekom Veszprém irányítója szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai más világversenyekhez képest fokozottabban érzik magukon a nyomást a jövő csütörtökön kezdődő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt.

Úgy fogalmazott, ősz óta érzik a szokásosnál jelentősebb médiaérdeklődést, illetve fokozottabb nyomás van rajtuk, és lehetséges, hogy néhány játékos ezt nem kezeli olyan jól, és negatívan fog hatni a teljesítményére.

“Összességében sokkal több pozitív oldala van annak, hogy hazai pályán játszhatunk, pláne ennyi néző előtt. Ráadásul először lesz Magyarországon férfi világverseny kézilabdában, szóval remélem, mindez nagyon pozitívan fog hatni ránk és az eredményre is”

– mondta, majd hozzátette, nagyon várják már a kezdést, számára például ez a legrosszabb időszak, amikor közeleg a rajt, de még csak edzések vannak, a két felkészülési mérkőzésen sérülések is történhetnek, ráadásul a koronavírus-járvány miatti bizonytalansággal is meg kell küzdeniük.

“Az lenne a legjobb, ha most kapnánk két nap pihenőt, aztán máris kezdhetnénk az Európa-bajnokságot”

– szögezte le Lékai.

Az edzőmeccsekről a 142-szeres válogatott irányító elmondta, szeretnének nyerni, de a végeredmény másodlagos lesz, mert maximálisan arra összpontosítanak majd, amit a hollandok ellen akarnak játszani.

“Mindegy, hogy a fehérorosz vagy a bahreini csapat mondjuk máshogy védekezik, mint a holland, akkor is azt a figurát fogjuk gyakorolni, amit az Eb-n szeretnénk megvalósítani. Kemény munkából jövünk, tehát biztosan nem leszünk nagyon frissek, a gyakorlásé lesz a főszerep”

– vélekedett.

A magyar szövetség hétfőn jelentette be, hogy José María Rodríguez Vaquero – sportági becenevén Chema – edző családjában több megbetegedés történt, így egyelőre nem csatlakozhatott a csapathoz. Akkor még úgy tűnt, hogy a hét közepén megérkezhet Magyarországra, a jelenlegi helyzet szerint azonban mindez csak a jövő hét elején történhet meg. A spanyol edző addig élő videókapcsolat segítségével kíséri figyelemmel az edzéseket, vagyis látja és hallja, ami a gyakorlásokon történik, és el tudja mondani a véleményét a játékosoknak, illetve a szakmai stáb többi tagjának.

“A világjárvány mindent felülír és extrém szituációkat teremt, lassacskán két éve ennek az árnyékában élünk. Megpróbáljuk ebből a rossz helyzetből is a legjobbat kihozni. Persze, jobb lenne, ha Chema is itt lehetne velünk, de más válogatottaknál a játékosok fertőződtek meg, szóval mindenhol vannak problémák”

– mondta Lékai, majd hozzátette, reményei szerint a spanyol edző a jövő héten tényleg csatlakozhat hozzájuk, mert nagyon jó volna, ha az Európa-bajnokságon a csapat mellett lehetne.

A koronavírus-járvány szempontjából is rendkívül szerencsés, hogy válogatott a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában, Telkiben készül, és ott lesz a bázisa a kontinensviadal ideje alatt is. Ugyanakkor kockázatos lehet, hogy a játékosok vasárnapra és hétfőre kimenőt kapnak és hazatérhetnek. Ennek kapcsán Lékai elmondta, aki maradni szeretne, az maradhat Telkiben, de a családos játékosok nyilván haza akarnak menni, hogy maximálisan feltöltődve kezdhessék el a hosszú világversenyt. Hozzátette, próbálnak majd a lehető legjobban vigyázni magukra, a hétfői visszatérés előtt pedig már otthon tesztelik magukat.

A magyarok csütörtökön 18 órától Fehéroroszországgal, szombaton 18 órától pedig Bahreinnel játszanak edzőmérkőzést Szigetszentmiklóson.

A január 30-ig tartó kontinenstorna B csoportjában jövő csütörtökön 20.30-tól Hollandiával, jövő vasárnap 18 órától Portugáliával, majd január 18-án 18 órától Izlanddal találkoznak a budapesti MVM Dome-ban. A középdöntőbe az első két helyezett jut be.

Kapcsolódó cikkek