fotó: pixabay.com

A fiúk legyőzték Dániát

A fiúk legyőzték Dániát

A magyar férfi kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte az olimpiai bajnok Dánia csapatát az Odensében rendezett vasárnapi felkészülési mérkőzésen.

A két csapat 41. alkalommal találkozott egymással, 17 dán siker és három döntetlen mellett ez volt a 21. magyar győzelem. Csütörtökön Aarhusban a dánok 33-19-re nyertek.

Eredmény:

Dánia-Magyarország 25-28 (8-16)

a magyar gólszerzők: Balogh Zs. 6, Lékai, Bodó 5-5, Bánhidi, Jamali 4-4, Hornyák, Bóka, Ligetvári, Sipos 1-1

A jövő csütörtökön kezdődő német-dán közös rendezésű világbajnokságra készülő magyarok keretéből Nagy László, Bartucz László, Vilovszki Uros és Faluvégi Rudolf nem játszott a barátságos meccsen. A dánoknál kilenc olimpiai bajnok szerepelt, mert Mikkel Hansen ezúttal sem lépett pályára, és a sérült Henrik Toft Hansen is hiányzott.
A csütörtöki meccs elején a skandinávok gyorsan elhúztak 5-0-ra, majd 8-1-re, ahhoz képest ezúttal sokkal jobban kezdtek a magyarok, és nyolc perc elteltével 3-1-re vezettek.

Támadásban, védekezésben, kapusteljesítményben és hozzáállásban is sokkal jobban teljesített a Csoknyai-Matics kapitánypáros csapata, ennek köszönhetően a 14. percben 3-6 volt az állás.

Nikolaj Jacobsen dán kapitány kisvártatva időt is kért, de nem változott a játék képe. A különbség tovább nőtt (5-12), minden játékelemben jobbak voltak a vendégek, ennek eredményeként a mérkőzés felénél nyolc találattal vezettek.

A hazaiak a második félidőre kapust cseréltek, beállt a három nappal korábban remeklő Jannick Green, aki ezúttal is bravúrokat mutatott be, csapata pedig egy 4-1-es periódussal zárkózott. A magyarok több mint másfél percig kettős emberhátrányban kézilabdáztak, de ekkor is betaláltak, Mikler Roland pedig nagyszerűen védett. A második félidőben egyébként is sok időt kellett a vendégeknek létszámhátrányban tölteniük, előnyük fokozatosan csökkent, tíz perccel a vége előtt már csak 23-19-re vezettek.

A hajrában fáradni látszott a magyar együttes, az olimpiai bajnok egy 3-0-s sorozattal nyílttá tette a meccset, de Jamali Iman a beálló helyéről eredményes volt, ezzel eldőlt a találkozó,

amit a magyarok végül három góllal megnyertek.

A dánok egyetlen alkalommal sem vezettek. Dánia legeredményesebb játékosa Magnus Landin és Johan Hansen volt egyaránt négy góllal.

Az, hogy a magyar csapat összeszedte magát és javított a csütörtöki teljesítménye után, már csak azért is fontos volt, mert olyan súlyos vereségre azelőtt legutóbb 2011 januárjában, a svédországi világbajnokságon volt példa, amikor Franciaország 13 góllal győzte le a nemzeti csapatot.

“A csütörtöki mérkőzést nagyon elrontottuk, mind támadásban, mind védekezésben. A kapusteljesítményünk nagyot javult, védekezésben pedig stílust váltottunk, és azt gondolom, támadásban is előreléptünk”

– idézi a magyar szövetség honlapja Csoknyai István szövetségi kapitányt.

Az edző hangsúlyozta, örül a győzelemnek, hiszen ez óriási fegyvertény, azonban nagyon sok energiájukat felemésztette ez a találkozó és a felkészülés.

“Elképzelhető, hogy a mai védekezési rendszert a vb-n is használni fogjuk. Minden dicséret megilleti a játékosokat, akikkel leültünk, és átbeszéltük a csütörtöki találkozót. Ma nagyon sok energiát tettek a győzelembe, és megmutatták, hogy tudnak kézilabdázni”

– tette hozzá Csoknyai.

A világbajnokságon a magyar válogatott sorrendben Argentínával, Angolával, Katarral, Egyiptommal és az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

Kapcsolódó cikkek