fotó: pixabay.com

Az IHF elnöke szerint nem lesz létszámcsökkentés

Az IHF elnöke szerint nem lesz létszámcsökkentés

Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnöke leszögezte, a továbbiakban is 32 válogatott alkotja majd a női világbajnokság mezőnyét.

A vasárnap véget érő 25. női világbajnokság az első, amit 32 csapattal rendeztek meg. A mezőny felhígulását jól mutatta, hogy a csoportkörben, sőt még a középdöntőben is voltak negyvengólos, vagy annál is nagyobb különbséggel véget ért mérkőzések. A spanyolországi torna záró sajtótájékoztatóján az IHF egyiptomi elnöke úgy fogalmazott, boldogsággal tölti el, hogy világszerte segíthetik és támogathatják a kézilabdacsalád tagjait, és a világ minden szegletében meghonosíthatják és népszerűsíthetik a sportágat.

Példaként említette a brazil együttest, amelynek színvonala – megfogalmazása szerint – eleinte a nullával volt egyenértékű, de 2013-ban világbajnok lett, majd hozzátette, hogy az idei tornán Japán is nagyon jó teljesítményt nyújtott.

“Mindannyian nagyon kicsiben kezdjük, de most már tényleg kijelenthetjük, hogy a kézilabda világméretű, ezért döntöttünk úgy, hogy növeljük a csapatok számát, különösen Európán kívüli válogatottakkal”

– nyilatkozta.

Az elnök leszögezte, a létszámbővítés nem jelenti azt, hogy lemondtak a szoros mérkőzésekről, hiszen ilyenek voltak az elődöntők és jó néhány középdöntő-meccs is.

Musztafa megjegyezte, azon dolgoznak, hogy fejlesszék és népszerűsítsék a kézilabdát Európán kívül, de minden sportág számára probléma, hogy az eredmények nem javulnak egyik napról a másikra.

“Nagyon keményen kell dolgozni, hiszen az eredmények nem jönnek egy hónap, fél év, vagy egy év alatt. Lehetőséget kell adnunk nekik, hogy erős csapatokkal játsszanak. Nem fogjuk csökkenteni a létszámot, folytatjuk 32 csapattal”

– mondta az elnök, majd hozzátette, egyrészt már a bővítésről szóló döntés meghozatala előtt alaposan tanulmányozták a statisztikákat, másrészt mindenhol vannak tehetségek, Európában és azon kívül is, nekik pedig lehetőséget kell adni a világbajnokságon is. Musztafa végül megjegyezte, hogy a kis országok csapatainak első meccse a spanyolországi tornán nem olyan volt, mint az utolsó meccsük, vagyis egy-két héten belül is látható volt némi fejlődés.

“Nagyon fontos, hogy mindenhol legyen kézilabda, ne csak Európában. Ha csökkentenénk a létszámot, az azt jelentené, hogy az igazán erős csapatok csak Európából érkeznének. Ha megnézzük a legutóbbi férfi világbajnokságot, nagyon jó csapatok érkeztek Európán kívülről is. Régen ez csak egy álom volt számukra”

– magyarázta.

Kapcsolódó cikkek