A legjobb hét közé kerülés a cél

A legjobb hét közé kerülés a cél

A magyar női kézilabda-válogatottnak a Japánban szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ahol az elődöntőbe jutás sem elképzelhetetlen.
Kim Rasmussen szövetségi kapitány 2016 óta irányítja a csapatot, amellyel a Kumamotóban és környékén sorra kerülő vb lesz a negyedik nagy tornája. Most fordult elő először, hogy nem sérülések vagy várandósság befolyásolta a kerethirdetést, ráadásul kedvező csoportba és ágra került a válogatott, a riválisok közül viszont több együttest is sérülések sújtanak.

A magyar keretből egyedül Planéta Szimonetta hiányzik kényszerűségből. Ő a tavalyi, franciaországi Európa-bajnokságon védekezésben és támadásban is kulcsember volt, de Achilles-ín- és térdműtétje miatt hosszú kihagyásra kényszerül. A dán edző meg is jegyezte, szokatlan számára, hogy végre csak szakmai alapon kellett összeállítani a keretet.

“A csapat elég erős akár ahhoz is, hogy az elődöntőbe jusson, de bármi előfordulhat. Legyünk reálisak, természetesen a továbbjutás, és a minél jobb szereplés a cél”

– mondta Rasmussen. Azért a legjobb hét közé kerülés a magyar szövetség elvárása a csapattal szemben, mert a márciusi olimpiai selejtezőn a világbajnokság 2-7. helyezettje szerepelhet, illetve a legjobb hat helyezett, amely korábban még nem szerzett olimpiai részvételi jogot. Utóbbi kitétel azt jelenti, hogy akár a hetedik helyezésnél rosszabb eredmény is elég lehet a bonyolult kvalifikációs rendszer miatt.

A mezőny további tagjai közül a háromszoros világbajnok norvégoktól Nora Mörk, Amanda Kurtovic, Henny Reistad, Veronica Kristiansen, Kari Aalvik Grimsbö, Katrine Lunde, Vilde Mortensen Ingstad és Kjerstin Solas is hiányzik. A svédek Sabina Jacobsen és Johanna Bundsen, a dánok Mette Tranborg és Anne Cecilie La Cour nélkül kénytelenek nekivágni a tornának. Az olimpiai bajnok oroszoknál Darija Dmitrijeva, a címvédő és Európa-bajnok franciáknál Laura Glaucer, a szerbeknél a magyar bajnokság gólkirálya, Katarina Krpez-Slezak, a németeknél Xenia Smits, a spanyoloknál Carmen Martín, a hollandoknál pedig Cornelia Nycke Groot nem játszhat.

A románok nem számíthatnak Bianca Bazaliu, Cristina Laslo, Daciana Hosu és Daria Bucur játékára, a montenegróiaknál pedig Ivona Pavicevic marad ki. Mindannyian a Corona Brasov kézilabdázói, akik a gyanú szerint intravénás lézerkezelésen vettek részt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltása ellenére.

A magyarok ellenfele a csoportkörben szombaton Kazahsztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz. A középdöntőbe az első három helyezett jut. Az öt mérkőzésből hármat is a több mint 40 kilométerre lévő Jacusiróban kell lejátszani, ez oda- és visszafelé is több mint egyórás utazást jelent.

A középdöntőben a válogatott minden bizonnyal az olimpiai bajnok Oroszországgal és Svédországgal, valamint Japánnal vagy Kínával találkozik. A csapatok a középdöntőbe magukkal viszik a csoportmérkőzéseken a másik két továbbjutó elleni eredményeket. A középdöntő első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok az ötödik, a negyedikek pedig a hetedik helyért játszanak. A csapat Szöulban a Premiere4 Kupa nemzetközi tornán készült a világbajnokságra, és pénteken az olimpiai bajnok oroszoktól 29-25-re, hétfőn a szerbektől 25-23-ra kikapott, szombaton pedig 31-25-re legyőzte a házigazda Koreai Köztársaságot, így a harmadik helyen végzett.

“Az oroszok elleni teljesítményünk rendben volt, sokat tanultunk belőle, aztán Dél-Korea ellen jól játszottunk, ott mindenki friss volt és jól mozgott, a védekezésünkkel is elégedett voltam”

– mondta az M4 Sport kézilabda-magazinjában Kim Rasmussen.

Hozzátette, a szerbek elleni találkozón viszont kevesebbet látott a megbeszéltekből.

“Voltak a tornán jobb és rosszabb pillanataink is. A legfontosabb, hogy tanuljunk a rossz pillanatokból, hogy fejlődhessünk. Összességében elfáradtunk, ez a négy nap nagyon kemény volt”

– nyilatkozta.

Kapcsolódó cikkek