Az Irán elleni fegyverembargóról beszélt az orosz külügyminiszter

Az Irán elleni fegyverembargóról beszélt az orosz külügyminiszter

Moszkva és Teherán elutasítja az Irán elleni állandó fegyverembargó bevezetését célzó amerikai erőfeszítéseket, és a szankciófenyegetés ellenére folytatni fogja gazdasági együttműködését, egyebek között a nukleáris energetika területén is. Ezt mondta Szergej Lavrov, miután csütörtökön Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Mohamad Dzsavád Zarífot.
Lavrov a Zaríffal közösen megtartott sajtótájékoztatón jogellenesnek és perspektívátlannak nevezte az iráni nukleáris programól szóló nemzetközi megállapodást egyoldalúan felmondó Egyesült Államoknak a fegyverembargó bevezetését célzó törekvéseit.

Közölte, hogy iráni kollégájával megállapodott a közös beruházások folytatásában, elsősorban az energetika, így a nukleáris energetika területén, de a közlekedésben és az iparban is. Megerősítette, hogy még idén összeül a kereskedelmi és gazdasági kormányközi bizottság.

Zaríf méltatta, hogy Oroszország kulcsszerepet játszik a 2015-ös iráni atomalku fenntartásában, és a kétoldalú gazdasági együttműködés a nemzetközi nyomás ellenére is folytatódik.

Bejelentette, hogy a 2001-ben megkötött kétoldalú megállapodás újabb automatikus meghosszabbítása helyett a felek áttekintik a dokumentumot aktualizálás céljából. Mint mondta, Irán számít Oroszország együttműködésére a koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni küzdelemben. A két miniszter megállapodott abban, hogy az orosz-iráni-török “asztanai formátumban” folytatja az együttműködést a szíriai rendezés ügyében.

Egyetértettek abban, hogy külföldi szereplők kizárólag Damaszkusz engedélyével tartózkodhatnak Szíria területén.

Kapcsolódó cikkek