fotó: pixabay.com

Hárommilliárd forinttal segítették a szülőket

Hárommilliárd forinttal segítették a szülőket

Erről beszélt Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán.

Közleményében hozzátette, a kormány a legkisebbek napközbeni elhelyezését biztosító szolgáltatásokhoz való hozzáférés javításával, költségeinek csökkentésével is növeli a munkaerő-kínálatot.

“Már több mint ötezer bölcsődés után igényelték a havonta akár 40 000 forintos támogatást, ami lehetővé teszi a szülők visszatérését a munkaerőpiacra”

– ismertette.

A támogatásra azok a kisgyermeket nevelő szülők jogosultak, akik munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként munkába állnak; csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesültek vagy inaktívak.

A legfeljebb havi 40 000 forintból a családi, munkahelyi vagy nem önkormányzati fenntartású bölcsődében elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díja fedezhető – emlékeztettet a minisztérium.

Bodó Sándor tudatta, a kormány adókedvezményekkel, otthonteremtési támogatásokkal és bölcsődeépítési programmal is támogatja a magyar családokat. 2010-ben mindössze 1,7 millió nő dolgozott Magyarországon, foglalkoztatottsági szintjük így 50 százalék alatt alakult.

Mintegy 430 000-es növekedéssel ezzel szemben már több mint 2,1 millió nő van állásban.

“Foglalkoztatási helyzetük további javítását is szolgálja a célzott támogatás, amelyből mostanáig mintegy 3 milliárd forintot ítéltek meg a kisgyermekes szülőknek”

– idézte az államtitkárt az ITM közleménye.

A Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása az óvodai nevelés megkezdéséig nyújtható, akár több gyermekre is. A kérelem benyújtásához az igénylőnek ügyfélkapus regisztrációval és bankszámlával kell rendelkeznie. Bővebb tájékoztatás és az online igénylőrendszer a Magyar Államkincstár honlapján érhető el.

Kapcsolódó cikkek