futó (illusztráció), fotó: pixabay.com

Öt kontinens atlétái indulnak a budapesti versenyen

Öt kontinens atlétái indulnak a budapesti versenyen

Öt kontinens 31 országából érkeznek atléták a Kontinentális Kör vasárnapi bronz kategóriás budapesti versenyére, amely az utolsó kvalifikációs lehetőség az Európa-bajnoki szint teljesítésére.

Spiriev Attila, a verseny sportszakmai vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, 17 nemzetközi számot rendeznek a Lantos Mihály Sportközpontban, és a mintegy 150 induló fele hazai résztvevő lesz.

A legnevesebb magyar atléták közül a kalapácsvető Halász Bence, 100 m gáton Kozák Luca, 400-on Molnár Attila, 100-on és 200-on pedig a sprinter Takács Boglárka is rajthoz áll.

A 14.30 órakor kezdődő programban a legnagyobb név a négyszeres Európa-bajnok brit Adam Gemili lesz, aki 100 méteren fog futni. Erős mezőny várható a két gátas számban: 110 m gáton Szeles Bálint, Szűcs Valdó és Eszes Dániel legnagyobb ellenfele a kubai Roger Irribarne, az Afrika-csúcstartó dél-afrikai Antoni Alkana és a kétszeres fedett pályás Ázsia-bajnok kazah David Jefremov lesz, 100 m gáton az Eb-ezüstérmes Kozák Luca, Kerekes Gréta és Tóth Anna összemérheti tudását az amerikai Amber Hughes-szal, aki idén 12.54 mp-et is futott.

Női 800 méteren a kétszeres Eb-aranyérmes ukrán Natalia Krol, női gerelyhajításban pedig a szintén Európa-bajnok Christin Hussong is jelezte részvételét.

Spiriev Attila kiemelte, ez a verseny a magyar atléták érdekében jött létre, a műsort úgy alakították, hogy minden számban legyen hazai induló. Jelezte, vasárnap zárul a júniusi római Eb kvalifikációs időszaka, így ez az utolsó lehetőség a szintteljesítésre. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke hangsúlyozta, jó esély van rá, hogy az Eb-n és a párizsi olimpián is olyan létszámban tud részt venni a magyar atlétika és olyan eredményeket fog elérni, ami megfelel az elvárásoknak.

A MASZ sportszergyártót váltott, így a magyar atléták 4F-ben indulnak a két csúcseseményen.

Gyulai Miklós felhívta a figyelmet a MASZ környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseire, melynek értelmében a MASZ rövid és hosszú távú környezet- és klímavédelmi stratégiát készít és valósít meg tagszervezetei intézményeiben, kiemelt sporteseményein és atlétáik kommunikációs bevonásával.

Kapcsolódó cikkek