Pálos Péter, fotó: jochapress.blog.hu

“Úgy érzem, maximálisan fel tudtam készülni a paralimpiára” Interjú Pálos Péterrel

“Úgy érzem, maximálisan fel tudtam készülni a paralimpiára” Interjú Pálos Péterrel

A kétszeres világbajnok paralimpikon asztaliteniszező teljes erőbevetéssel készül a szerdán kezdődő londoni paralimpiai játékokra. Az értelmi fogyatékosok kategóriájában induló Péter kezdetektől ép társaival edz, és edzője szerint ő a legrutinosabb a versenytársai közül. A K&H bajnoki vélemények sorozat utolsó nyilatkozója úgy érzi, jól felkészült, és érem helyett a játékra koncentrál majd a paralimpián.

Pálos Péter a 33 fős Magyar Paralimpiai Csapat egyik legkiemelkedőbb tagja, paralimpiai aranyérem várományosa. Bár Péter számos Európa-bajnoki és világbajnoki címmel büszkélkedhet, ez lesz az első paralimpiája, hiszen a 2004-es és a 2008-as nyári játékokon nem indítottak enyhén értelmi fogyatékos kategóriát.

2009-ben azonban úgy döntött a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), hogy három sportágban (asztalitenisz, atlétika, úszás) ismét indulhatnak az enyhén értelmi fogyatékos versenyzők saját kategóriájukban. „Péter speciális, mert 11-es (enyhén értelmi fogyatékos) kategóriában játszik. Ugyanakkor mozgásával nincs probléma, hiszen azt semmi nem akadályozza. Ezért a kezdetektől fogva ép sportolókkal edzett együtt, teljesen integrálódott társai közé” – nyilatkozta Aranyosi Péter, a paralimpikon edzője.

Pálos Péter idén márciusban részesült a K&H egy millió forintos támogatásában a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram díjazottjaként. A támogatás a mindennapi életben segítette leginkább a paralimpikont. „Ha ez az összeg nem lett volna, most nem tudnék készülni rendesen a paralimpiára” – mondta Péter. Edzője hozzátette: „Az anyagi hozzájárulással Péter megkapta a hátteret, a nyugalmat. Megvan a biztonság, a sportoló nyugodtabb a felkészülés alatt. Nem kell foglalkozni azzal, hogy mi lesz holnap, vagy honnan jönnek be a pénzek. Egy kiegyensúlyozott embert kaptam a díjátadó után, amit nagyon köszönök ezúton is.”

A K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram 2006-ban indult útjára. A program lényege, hogy a pénzintézet K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak vásárlása után, 1 000 forintonként 1 forintot különít el saját eredményeiből a sportolók támogatására. A sportolók jelölti listájára a Magyar Olimpiai Bizottság és aMagyar Paralimpiai Bizottság tesz javaslatot, amely alapján neves szakmai zsűri vagy a nagyközönség választja ki a két díjazott olimpikont és paralimpikont. A zsűrizés során döntő szempont a jelöltek elért sporteredménye, sportolói és emberi magatartása, valamint várható eredményessége.

Péter 13 évesen szerette meg a pingpongot. Egy Balatonon töltött nyaralás alkalmával játszott először, az ott szerzett első tapasztalatok után már Budapesten is kereste a lehetőséget, hogy üthesse a labdát. Hét év alatt olyan szintre fejlődött, hogy megnyerte az enyhén értelmi fogyatékos sportolók világbajnokságát pingpongban. „Minden adottsága megvan, ő a legrutinosabb a versenytársai közül. Ha jó lesz a konstelláció és azon a napon Londonban és Péter kiegyensúlyozott lesz, akkor úgy gondolom, nyerni fog” – osztotta meg álláspontját Péter edzője.

Az edző nagyon fényes érmet vár Pétertől, mindenképpen az első három hely valamelyikét, de reméli, hogy a legfényesebb lesz az, amit hazahozhatnak. Péter azonban egyelőre igyekszik csak a játékra gondolni, az éremre még nem mer. „Hajtani kell, nem szabad semmit és senkit sem félvállról venni. Emellett úgy érzem, sikerült elvégezni azt a munkát, amivel a legjobb teljesítményt tudom nyújtani. Úgy érzem, hogy maximálisan fel tudtam készülni.”

Kapcsolódó cikkek