fotó: pixabay.com

Miről ne feledkezzünk el a nyaralás előtt?

Miről ne feledkezzünk el a nyaralás előtt?

A nyaralásra összepakolás sokat elmond a személyiségünkről. Sőt, a Covid-19 világjárvány újabb és újabb hullámai és variánsai közepette már az is beszédes, ha egyáltalán nyaralni megyünk valahová.

Bár az utóbbi időben a világ (de leginkább Európa) egyre jobban kinyílt és kinyílik, a legtöbben nemzetközi utazás helyett a belföldi célpontok iránt érdeklődnek. (Helló, Balaton!) De vissza a pakolásra: pakolás szempontjából az emberek rendkívül különbözőek: van, akinek a pakolás megy 10 perc alatt (vagy lehet, hogy nem megy, de mégis csak ennyi időt hagy erre), míg van, aki szó szerint napokat tölt azzal, hogy átgondolja minden apróságra kiterjedően, hogy mi az, ami semmiképp sem maradhat otthon. Talán elsőre meglepően hangzik, de a világ legjobban menő utazási bloggerei és influenszerei (legalábbis 2019-ben, amikor a nemzetközi utazás iránt sokkal nagyobb volt az érdeklődés és kereslet, így volt) pakolási útmutatókkal szokták indítani a weboldalukat: sokszor pénzért (!) árulják a pakolási útmutatójukat.

Mi ne maradjon otthon?

Ruhák! Nincs kellemetlenebb érzés, mint a jól megérdemelt pihenés vagy szuper városnézés, kulturális út helyett plázákban bolyongani és megfelelő ruhadarabokat keresni. Ne feledkezzünk el a férfi pólók berakásáról (statisztikák nem hiszem, hogy léteznek, de azért a legtöbben egyetértenek, hogy a férfiak hajlamosabbak elfeledkezni egy-egy tárgyról, ruhadarabról vagy egy egész kategóriáról: ne maradjanak ki a férfi rövidnadrágok sem.

Ha pedig éppen nincs elég ruhánk, akár otthonra, akár az utazásra, érdemes előre gondolkodni: hagyományos ruhaboltok és plázák mellett online, webáruházakból is rendelhetünk ruhadarabokat. Ez sokszor könnyedebb is, mint a hőségben utazgatni: házhozszállítással is rendelhetünk valamit és egyre több hely ajánl csomagpontba letételt is. Ez utóbbi esetén még otthon sem kell lennünk a megadott idősávban és senkivel (futárral) sem kell telefonon egyeztetnünk. Sőt, sokszor az online árak alacsonyabbak, ez abból is adódik, hogy egy online webshopban nincs szükség egy fizikai bolt fenntartására, kevesebb munkatársra van szükség, könnyebb egy másik országban is megjelenni, stb. Igaz azonban, hogy a szállításnak van költsége: de egy ruhaboltba eljutni szintén költség lehet (ha nem más, időben). Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolni online boltokban is, ez nemcsak olcsóbb (pl. ingyenes szállítással járhat), hanem környezettudatosabb megoldás is.

Iratok… Az utóbbi időben a személyi igazolvány, az elmaradhatatlan lakcímkártya, útlevél és persze az autó iratai mellé a védettségi igazolvány, az oltások papírjai, az adott ország (sőt, tranzitország!), elvárásai, antitest / PCR teszt / néha gyorsteszt eredmények, méghozzá bizonyos időkorláton (pl. 24, 48, 72 óra) belüli leletek megadott nyelveken. Ne ezen múljon az utazás!

Mobil fürdőszoba: ruhadarabok mellett nem kellemes fogkeféket, fogkrémet, sampont, balzsamot, tusfürdőt, törülközőt, papucsot keresgélni, amint megérkezünk a szálláshelyünkre…

Gyógyszerek: még az előbbieknél is kellemetlenebb, ha gyógyszereket kell szereznünk / kiváltanunk. Főleg receptre kiváltható gyógyszereknél lehet körülményes a beszerzés. De persze más országokban más szabályokat is találunk: van olyan ország, ahol az antibiotikumot is megvehetjük egy kisboltban, máshol olyan gyógyszerek is vénykötelesek, amelyeket itthon meg tudunk vásárolni recept nélkül.

Kapcsolódó cikkek