Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Kós Hubert Európa-bajnok 200 méter vegyesen

Kós Hubert Európa-bajnok 200 méter vegyesen

Kós Hubert arany-, Késely Ajna pedig bronzérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság zárónapján. A magyar küldöttség öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal zárta a medencés viadalokat, túlszárnyalva ezzel a tavalyi budapesti Eb termését.

A 19 esztendős Kós a 200 méter vegyes fináléjában ugrott medencébe. Az UTE versenyzője ígéretéhez híven erősen kezdett, elsőnek fordult ötven méter után. Háton növelte előnyét, majd mellen a második helyre csúszott vissza, de a hajrát ő bírta a legjobban, és nagy győzelmet aratott 1:57.72 perces eredménnyel. Kós Hubert ezzel felnőtt pályafutása első érmét nyerte nagymedencés világversenyen.

A női 400 méter gyors fináléjában két magyarért szurkolhattak a nézők és a csapattársak, Késely Ajna (4:08.00) és Fábián Bettina (4:08.63) között végül csak bő fél másodperc döntött előbbi javára, és ezzel bronzérmet szerzett.

Jakabos Zsuzsanna 200 méter pillangón volt érdekelt a fináléban. A győriek 33 éves versenyzője – aki 400 méter vegyesen ezüstérmes, a 4×200 méteres gyorsváltó délelőtti tagjaként pedig bronzérmes volt – 2:09.03 perccel csapott a célba. Egészen az utolsó ötven méterig az utolsók között tempózott, a végén azonban remek hajrával sikerült előre lépnie az ötödik helyre. A magyar csapat túlszárnyalta a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon elért eredményét, a Duna Arénában 5-3-4 volt a “termés”.

Kapcsolódó cikkek