forrás: pixabay.com

Sohasem láttuk még így az emberi agyat

Sohasem láttuk még így az emberi agyat

Elkészült az emberi agy első háromdimenziós digitális atlasza, a Julich-Brain, amelyet a Science című tudományos folyóiratban mutattak be a szakemberek.

Az európai Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) keretében elkészült atlasz csaknem 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket 10 emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók – olvasható a medicalxpress.com orvostudományi hírportálon.

Több mint 24 000 rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek.

Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól. A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontosabb interpretálását, másrészt az agy egyfajta Google Earth-ének alapjául szolgálhat. Az atlasz megszületéséhez több mint negyed évszázadnyi kutatómunkára volt szükség.

Többtucatnyi szakértő dolgozott egyebek között az agyterületek közötti határvonalak meghatározásán.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület – az emberfélék agyának motoros beszédközpontja – esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt. A Julich-Brain atlasz éppen ezért az egyes régiók valószínűsíthető elhelyezkedését és formáját adja meg.

Kapcsolódó cikkek