illusztráció

Koronavírus: a kerékpárosoknál is dönteni kell

Koronavírus: a kerékpárosoknál is dönteni kell

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az ötkarikás játékok kvalifikációs határidejének előrehozását kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB).

Az UCI honlapja leszögezte,

a koronavírus-járvány idején az egészség az elsőszámú szempont, így a versenyzők, szervezők és szurkolók védelme érdekében vasárnaptól (mától) legalább április 3-ig az összes viadalt törölte.

Az eredeti tervek szerint a BMX szabadstílusú parkversenyszámában május 11-én, hegyikerékpárban május 27-én, a BMX tömegrajtos versenyében június 1-jén, míg parakerékpárban június 7-én zárult volna a tokiói kvalifikációs időszak. Az esélyegyenlőség jegyében azonban az UCI azt kérte a NOB-tól és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól, hogy a március 3-i rangsorokat vegye alapul a kvótaosztásnál, addig ugyanis egyik nemzet kerékpárosait sem gátolta a járvány abban, hogy elutazzanak a versenyekre.

A március 3-i rangsorok alapján hegyikerékpárban mindkét nemnél egy kvótához jutna Magyarország.

A világranglista első 21 nemzete szerez kvaifikációt, ekkor a férfiaknál 21., a nőknél 20. helyen álltak a magyarok. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a BMX egyik számában sem állt magyar kerékpáros ötkarikás indulási jogot jelentő pozícióban.

Kapcsolódó cikkek