fotó: pixabay.com

A teherszállítás folyamatos

A teherszállítás folyamatos

Továbbra is mindent megtesznek, hogy a teherszállítás folyamatosságát és akadálymentességét fenntartsák, mert ez szükséges az emberek ellátásnak biztosításához és az országok gazdaságának működőképességéhez. Ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával.

Kifejtette, azt kérte osztrák partnerétől, hogy a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőhely osztrák oldalán időben kezdjék el a kamionok és a személyforgalom szétválasztását annak érdekében, hogy a Magyarországon csak éjszaka átengedett tranzitforgalomra várók ne blokkolják a kamionforgalmat.

“Erre ígéretet, sőt azt a választ kapták, hogy ezt a munkát Ausztria már megkezdte”

– közölte, majd kitért rá, azt is kérte osztrák kollégájától, hogy biztosítsák, az éjszakai tranzitforgalomra várók semmilyen módon ne blokkolják a hegyeshalmi átkelőnél napközben sem a kifelé, sem a befelé irányuló forgalmat, és erre is ígéretet tettek, azt mondták, hogy ennek megfelelő intézkedéseket már hoztak is.

Szijjártó Péter Magyarország és Szlovákia vonatkozásában emlékeztetett,

a miniszterelnök a parlamentben már hétfőn világossá tette, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytatnak a határátlépési szabályokról, mivel a határmenti közösségek rendkívül szoros kapcsolatban állnak egymással.

“Sikerült megállapodást kötni: a magyar és a szlovák állampolgárok határátlépését szabályozták”

– mondta, majd közölte, azért, hogy a kamionforgalmat illetően is kevesebb legyen a várakozási idő, a korábban kijelölt két határátkelő helyett három helyen – Rajkánál, Parassapusztánál és Tornyosnémetinél – is átléphetnek a kamionok.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy csütörtökön a belügyminiszterrel és a komáromi polgármesterrel folytatott konzultációt követően kezdeményezték Szlovákiánál a komáromi határátkelőhely újranyitását a magyar és a szlovák állampolgárok átlépésének segítésére.

Kapcsolódó cikkek