szlovák zászlót húz egy ejtőernyős, fotó: pixabay.com

Mózes Szabolcs: a Szövetség számára kiemelten fontos a családpolitika

Mózes Szabolcs: a Szövetség számára kiemelten fontos a családpolitika

A családpolitika kiemelt helyet kap a Szövetség programjában, mivel nagyon rosszak Szlovákia és benne a Felvidék demográfiai mutatói, a bevándorlók befogadása pedig nem oldaná meg a helyzetet, inkább problémát okozna. Erről Mózes Szabolcs, a felvidéki magyar párt, a Szövetség alelnöke beszélt kedden az M1 aktuális csatornán.

Az alelnök elmondta, a családpolitika az első helyen áll választási programjukban az egyes szakterületek között, mert Szlovákiának katasztrofális demográfiai mutatói vannak, és nagyon rossz a mutató a felvidéki magyarság körében is.

“Kevés, ha az asszimilációt megállítjuk, szükség van arra is, hogy több gyermek szülessen”

– tette hozzá.

A közvetlen támogatások, mint az otthonteremtés, a gyermekgondozási segély növelése mellett a közvetett támogatások növelését is kiemelte az alelnök, így a bölcsőde- és óvodaépítéseket.

A Pozsonyból nyilatkozó Mózes Szabolcs kérdésre kifejtette: családpolitikai programjuk összeállításánál a magyarországi mintákra is építettek.

“Már csak azért is, mert az elmúlt 10-13 évben egy robusztus családpolitikát láthattunk Magyarország részéről”

– fogalmazott.

Mind a gyermekgondozási támogatások növelésénél, mind az otthonteremtés segítésénél inspirációs pontok voltak számukra a magyarországi intézkedések.

Szlovákiában szeptember 30-án tartják az előrehozott választást, amelyen 25 párt, illetve szövetség indul. Mózes Szabolcs szerint a kampányok üzeneteiből azt lehet leszűrni, hogy más pártok számára nem fontos kérdés a családpolitika. A Szövetség véleménye szerint ugyanakkor azért is kell azt prioritásként kezelni, mert a kedvezőtlen népesedési folyamatokra Szlovákiában nem válasz a migráció.

“Az, hogy bevándorlókat fogadunk be, nem tudja megoldani sem közép-, sem hosszabb távon, sőt még esetleg problémát okozna”

– fogalmazott.

A Szövetség alelnöke beszélt arról is, hogy saját választóik fontosnak tartják a családpolitikát, szó esik erről lakossági fórumokon, találkozókon.

“A magyar kormány, illetve Magyarország nagyon komoly segítséget nyújtott az elmúlt években az óvodafejlesztésekhez”

– közölte Mózes Szabolcs, aki a beszélgetést úgy zárta: itt az idő arra, hogy ott legyünk a parlamentben, a szlovák kormányban és kormányzati szintről tudjuk bővíteni ezeket a támogatási formákat.

Kapcsolódó cikkek