Karácsony Gergely (archív)

Koronavírus: a főpolgármester elégedetlen

Koronavírus: a főpolgármester elégedetlen

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem elégségesek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett hétfői videóban arról beszélt, a koronavírus elleni védekezésért felelős fővárosi operatív törzs nap mint nap meghozza a szükséges intézkedéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a város tovább tudjon működni. Ugyanakkor véleménye szerint “az eddig meghozott korlátozó intézkedések sajnos még nem elégségesek”.

“Ha megnézzük Ausztria, Szlovákia, Csehország és más országok gyakorlatát, akkor azt látjuk, hogy ők sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már”

– fogalmazott.

Ezért – fűzte hozzá – kérte a kormányt, hogy az önkormányzatok kaphassanak felhatalmazást, hogy korlátozzák a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzlethelyiségek nyitva tartását.

Karácsony Gergely a videóban azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon, akinek pedig el kell hagynia az otthonát, az minden lehetséges alkalommal mosson kezet.

Felhívta a figyelmet az idősek védelmére. Arra kérte a lakosságot, hogy telefonon tartsák a kapcsolatot idős rokonaikkal, barátaikkal. Javasolta továbbá, hogy menjenek el az idősek helyett vásárolni, váltsák ki a gyógyszereiket, de úgy segítsenek, hogy kerüljék a személyes kontaktust. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat, a kormány és a kerületek közösen mindent megtesznek azért, hogy a járvány terjedését megfékezzék, de olyan hetek, hónapok jönnek, amikor nemcsak a politikusok, hanem minden budapesti polgár döntései is emberéleteket menthetnek meg.

A főpolgármester kitért arra, hogy a koronavírus “itt van már velünk a városban”, és a legfontosabb dolog, amit tenni lehet ellene, hogy “időt nyerünk”, hogy a “vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre”.

“Ha ez bekövetkezik – miként  Olaszországban történt -, akkor félő, hogy a rendszer össze fog omlani alatta”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek