fotó: pixabay.com

Az akcióterv legfontosabb eleme a munkahelyek védelme

Az akcióterv legfontosabb eleme a munkahelyek védelme

Az Orbán Viktor miniszterelnök részéről hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején. Erről beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A munkahelyvédelmi rész egyik eleme szerint ha egy adott cég a “munkaterhelésének” 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.

“Emellett egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag”

– sorolta a miniszter.

Kitért arra is, hogy a szocialista kormány idején eltörölt 13. havi nyugdíjat 4 év alatt fokozatosan visszaépítik. Palkovics László azt mondta, olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét, ezért azt határozták meg, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet.

A kormányfő részéről bejelentett akcióterv három szakasza összesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybanknál már megindított programokat is.

Erről a miniszter azt mondta, ez egy 9200 milliárd forintos csomag.

Úgy látják, ezek a források elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a kormány gazdaságvédelmi akciótervét.

A kormányfő bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására. A miniszterelnök Palkovics Lászlót kérte fel a program koordinálására, irányítására.

Kapcsolódó cikkek