A munkahelyek megőrzésében is eredményes a Gazdaságvédelmi akcióterv

A munkahelyek megőrzésében is eredményes a Gazdaságvédelmi akcióterv

A koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásának mérséklésére márciusban indított Gazdaságvédelmi akcióterv eredményes a munkahelyek megőrzésében is. Ezt hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkaerőpiaci online konferenciáján a munkahelyek védelmében tett gazdaságpolitikai intézkedésekről tartott előadásában.

Elmondta, 2020 szeptemberében ugyan 23 000-rel kevesebben dolgoztak, mint az előző év azonos időszakában, de most több mint 740 000-rel több embernek van munkája, mint 2010 januárjában.

Kiemelte, a munkanélküliek száma szeptemberre augusztusról mintegy 37 000 fővel nőtt, de ennyien nem estek ki a munkaerőpiacról, hanem az inaktívak közül többen bejelentkeztek a munkát keresők rendszerébe, a regisztrált álláskeresők száma pedig újra 300 000 alá csökkent.

György László hangsúlyozta, az akció első fázisában a munkahelyek védelmén volt a hangsúly, most a munkahelyek megerősítésére, az újak létrehozására helyeződik, és azokra a vállalkozásokra fókuszálnak, amelyek középtávon meg tudják erősíteni piaci pozíciójukat, új munkahelyeket hoznak létre, és lépést tudnak tartani a termelékenység növekedéséből adódó bérfejlesztéssel.

A szaktárca államtitkára elmondta, a Gazdaságvédelmi akciótervben több mint 800 milliárd forint beruházásösztönző támogatásról döntött a kormány, ennek segítségével 1500 milliárd forint olyan extra kapacitásbővítés valósul meg a magyar gazdaságban, amely enélkül nem lett jött volna létre.

György László ismertette, hogy a Gazdaságvédelmi akciótervben a vállalkozások számára rendelkezésre álló mintegy 5745 milliárd forintos keretből eddig a gazdaságban 3407 milliárd forrás jelent meg. A támogatói döntéssel rendelkező, de még ki nem fizetett forrás 1389 milliárd forint.

“Az államilag támogatott és befogadott hitel- és garanciaállomány 2387,9 milliárd forint, ebből 1441 milliárd forint hitelre leszerződtek, júliustól elindult a vállalati hitelállomány bővülése Magyarországon”

– tette hozzá.

Az államtitkár részletezte, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv munkaerőpiacot érintő intézkedéseivel 969 214 magyar állampolgár részesülhet munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban, 112 103 regisztrált álláskereső kap pénzbeli ellátást, a diákhitelt 27 809 hallgató veszi igénybe.

A különböző támogatási programok révén 583 249 munkahelyet védenek meg, az alapozó informatikai képzésre pedig 61 886-an jelentkeztek, közülük több mint 40 000-en elvégezték a képzést.

György László emlékeztetett arra, hogy a munkahelyteremtő bértámogatás első fázisa augusztus 31-én lezárult, 48 932 munkahely létrehozását támogatták. Az ehelyett indított új konstrukció a 25 év alatti, vagy alacsony iskolai végzettségű veszélyeztetett munkacsoportba tartozó álláskeresőkre fókuszál. Az október 15-én indult programban 1435 munkavállalót segítettek munkához jutni.

Előadásában az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozások a Vállalkozói Információs Portálon (VALI) segítséget kapnak a lehetőségek közötti eligazodásban.

Kapcsolódó cikkek