fotó: pixabay.com

Brüsszel javította a magyar növekedési előrejelzést

Brüsszel javította a magyar növekedési előrejelzést

A magyar ipar kulcságazatai tartósan jól teljesítenek, ennek is köszönhető, hogy Brüsszel javította a magyar növekedési előrejelzést. Így kommentálta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatait a tárca tájékoztatása szerint.

A közleményben kiemelték, hogy májusban is folytatódott az ipari termelés gyors növekedése. A termelés volumene 8,7 százalékkal nőtt, munkanaphatással igazítva pedig 6,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A hazai ipar több mint 50 százalékkal nőtt 2010 óta, ezzel megelőzi a régiós versenytárs Csehország, valamint az Európai Unió eredményeit is.

“A KSH adatai alapján az ipari termelés szempontjából Magyarország a régió éllovasai közé tartozik, ami jelzi a 2010-től kezdődő ipari dimenzióváltás sikerét”

– hangsúlyozta György László, majd hozzátette, hogy az ipar, és általában a gazdaság a rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen kedvező helyzetben.

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság nyári prognózisában tovább javította Magyarország idei gazdasági növekedési előrejelzését, miután az ország az első negyedévre a leggyorsabban növekvő európai gazdasággá vált.

“A bizottság a magyar bruttó hazai össztermék, a GDP 2019-es növekedési ütemét a korábbi 3,7 százalékról 4,4 százalékra emelte, ami többszöröse a nyugati gazdaságok teljesítményének”

– emelte ki György László.

“Májusban a főbb feldolgozóipari alágak közül éppen a kulcságazatok mutatták a legnagyobb növekedést, a legnagyobb súlyú és teljesítményét 2010 óta több mint megkétszerező járműgyártás 17,2 százalékkal (a közúti jármű gyártása 20,9 százalékkal), az elektronikai ipar 6,6 százalékkal (az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal), az élelmiszeripar pedig 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest”

– mutatott rá.

Az ipart a hazai kereslet élénkülése is húzza, ami a magyar családok vásárlóerejének növekedését jelzi. Ez a titka a magyar növekedési teljesítmény uniós elsőségének is – fogalmazott az államtitkár.

Az elért eredményeket meg is kell védeni, mivel az EU és a nemzetközi gazdaság a lassulás jeleit mutatja. A kormány azért hirdette meg a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság hosszú távon is legalább két százalékponttal az uniós átlag felett növekedjen – fejtette ki György László a közlemény szerint.

Kapcsolódó cikkek