Komoly fejlesztés előtt áll a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

Komoly fejlesztés előtt áll a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

Az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Biopont Kft. ügyvezetőjével történt megbeszélést követően beszélt arról, hogy a biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez.

Erdős Norbert emlékeztetett, hogy belföldön tavaly 303 000 hektárra emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek nagysága, így az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete.

A legfrissebb nemzetközi adatok szerint ezzel Magyarország a tizedik legdinamikusabban fejlődő állam a világon.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány célja a biogazdálkodás további fejlesztése, és annak segítése, hogy az ágazat mind területben, mind élelmiszer előállításban további jelentős előrelépést érjen el. A 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a bioélelmiszert gyártó hazai vállalkozások, hiszen a több mint 4500 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd az ágazat szereplői.
Erdős Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet az ágazat fejlesztésére, a Termőföldtől az asztalig stratégia része, hogy 2030-ra az

Unió mezőgazdasági területeinek legalább 25 százalékán biogazdálkodás induljon el. A következő 7 évben pedig a közvetlen területalapú támogatások 20 százalékát a biogazdálkodók támogatására szeretnének fordítani.

Egervári Márk, a Biopont ügyvezetője elmondta, hogy a kiváló minőség biztosítása érdekében üzemük a világon a legismertebb és elfogadottabb élelmiszerbiztonsági és minőségbiztosítási szabványok tanúsítványaival, valamint gluténmentes tanúsítással is rendelkezik. Az immár 24 éve Magyarországon működő bioélelmiszer-gyártó vállalat termékeit a belföldi piac mellett a világ több mint 20 országába exportálja – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek