Csökkent a munkanélküliek száma

A regisztrált álláskeresők száma 242 000 közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató. Erről beszélt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Az ITM vasárnapi közlemény szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében novemberben 242 300 álláskereső szerepelt, több mint 54 000-rel kevesebb, mint egy évvel korábban. A vírusválság idején rögzített legmagasabb, tavaly júniusi adat mintegy másfélszeresen haladta meg a mostanit – emelték ki, hozzátéve: az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült 300 000 alá szorítani, az elmúlt tizenegy hónapban közel  hatvanezres a mérséklődés.

“A kormány a legnehezebb időszakban bértámogatással, adócsökkentéssel segítette a munkahelyek megőrzését”

– írták, jelezve, a gazdaság újraindulását a beruházások ösztönzése és a jól célzott vállalkozásfejlesztési programok gyorsították fel. A teljes foglalkoztatás elérése érdekében a vállalkozók munkaerő-támogatása könnyíti meg jelenleg is az álláskeresők elhelyezkedését: a programban egy új munkatárs felvétele után fél éven át akár 600 ezer forintot kaphatnak a cégek. A beérkezett kérelmek száma a harmincötezret, az összes igényelt támogatás a 20 milliárd forintot közelíti – ismertették.

“Magyarország előre megy, nem hátra. Senki nem kívánhatja vissza azokat az időket, amikor a baloldali kormányok 604 ezerig engedték felfutni az álláskeresők számát. Mindent megteszünk azért, hogy aki akar, dolgozhasson, hiszen a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A foglalkoztatás a vírus okozta átmeneti visszaesésből rekordszintre bővült, a keresetek növekedése egyetlen pillanatra sem torpant meg. A családok januártól még nagyobb mértékben részesülhetnek a gazdasági növekedés eredményeiből a minimálbér közel húszszázalékos megemelésével”

– idézték Schanda Tamást az ITM közleményében.

Kapcsolódó cikkek