Bodó Sándor: a munkanélküliség további csökkentése a kormány célja

Bodó Sándor: a munkanélküliség további csökkentése a kormány célja

A kormány célja az, hogy a munkanélküliségi ráta lehetőleg 3 százalék körüli szintre mérséklődjön. Ezt mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint a 2018. november és 2019. január közötti időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 481 000 volt, 45 000-rel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 170 000, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt.

Az államtitkár hozzátette, Magyarország még közel 500 000 emberből álló munkaerő tartalékkal rendelkezik, akiknek a megszólításához, munkába állásához már célzott programokra, képzésekre van szükség.

Bodó Sándor közölte, a munkanélküliséget tekintve az országban a térségek között vannak különbségek, míg Észak- és Kelet-Magyarországon a munkanélküliségi ráta meghaladja az országos átlagot, a fővárosban és a Dunántúlon már az országos átlag alatt van.

A PM közleménye szerint a 3,7 százalékos munkanélküliségi rátával Magyarország az Európai Unióban az ötödik helyet foglalja el. 2010 óta közel 800 000-rel nőtt a foglalkoztatottak száma, a foglalkoztatási ráta pedig a harmadik legnagyobb növekedést érte el Málta és Litvánia után.

Az új típusú foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatására a versenyszféra létszáma tovább nőhet, ami a vállalkozások munkaerő-szükségletét rövidtávon is kielégítheti. A foglalkoztatás szerkezete is egyértelműen pozitív irányba változik: a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 47 000-rel csökkent, ezzel párhuzamosan az elsődleges munkaerőpiacon 80 ezerrel dolgoznak többen.

A munkanélküliségi ráta 78 hónapja csökkenő tendenciát mutat éves alapon, és az ország minden térségében kevesebb mint a felére mérséklődött 2010 óta.

A foglalkoztatási osztályok hatékonyabb működését célzó, keleti megyékben elindított munkaerő-piaci program segítségével 3 százalék körülire csökkenthető a munkanélküliség Magyarországon. Az új módszerrel a munkaerő-közvetítés eredményességét tovább lehet növelni, így az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak egyre nagyobb számban léphetnek be az elsődleges munkaerőpiacra – olvasható a tárca közleményében.

Kapcsolódó cikkek