forrás: pixabay.com

Bodó Sándor: a gazdaságvédelem után az újraindításé a főszerep

Bodó Sándor: a gazdaságvédelem után az újraindításé a főszerep

Ezt mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.

A keddi lapban megjelent interjúban Bodó Sándor azt mondta, hogy a tavaszi foglalkoztatottsági adatok bizakodásra adnak okot, a következő hónapokban a munkaerőpiac érdemi fellendülésére számítanak. Beszélt a Vállalkozások munkaerő-támogatása programról is.

“A koronavírus-járvány különböző mértékben érintette a nemzetgazdasági ágakat. A válság a szállítást, a raktározást, a turizmust és a feldolgozóipart viselte meg legjobban”

– közölte az államtitkár, majd hozzátette, megindult egy ágazati átrendeződés. A szektorok közötti munkaerő-áramlás nyertesei közé sorolható egyebek mellett a tudományos tevékenység, az építőipar és az egészségügy.

“A gazdaság újraindításával ismét bevételt termelhetnek a járvány miatt nehéz helyzetbe került iparágak, a nyári idénymunkák pedig még tovább növelhetik a foglalkoztatottságot”

– hangoztatta Bodó Sándor, majd megjegyezte, hogy

a sikeres gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően tartósan 4,5 milliónál többen dolgoznak Magyarországon.

“A jól működő magyar modell egyik legfőbb jellemzője, hogy egyszerre élénkíti a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát. A magyar emberek munkából szeretnének megélni, nem segélyből”

– jelentette ki.

Az államtitkár közölte, hogy a Vállalkozások munkaerő-támogatása program először az alacsony iskolai végzettségűek és a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítette. Június elsejétől azonban szélesebb kör számára érhető el: minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat a kezdeményezésbe. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 000 forint lehet. A foglalkoztatók az eddigi öt helyett hat hónapig kaphatják a juttatást, amelynek összege így akár 600 000 forintra is rúghat. Az álláskeresők bármilyen munkakörben elhelyezkedhetnek a program segítségével. Fontos, hogy a cégeknek nettó létszámbővítést kell végrehajtaniuk. A munkaadó azt is vállalja, hogy a szóban forgó időszakban közös megegyezéssel nem szünteti meg a résztvevő munkaviszonyát.

“A tavaly október óta elérhető lehetőség már több mint 10 000 fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskeresőt érintett, de a kibővített feltételekkel akár 60 000 ember elhelyezkedését is segíthetik”

– mondta Bodó Sándor a Magyar Hírlapnak.

Kapcsolódó cikkek