fotó: pixabay.com

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján idén januárban mindösszesen 232 916 fő szerepelt a regiszterben, 2010-hez képest több mint 400 000-el csökkent a regisztrált álláskeresők száma, tavaly januárhoz viszonyítva pedig közel 11 000-es mérséklődés figyelhető meg. Ezt mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
Czomba Sándor kiemelte, ma Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap.

“Míg a Gyurcsány-korszakban százezrek veszítették el a munkájukat és kényszerültek segélyekből élni, addig a nemzeti kormány sikerrel védte meg a munkahelyeket és a családokat”

– tette hozzá.

A kormány célzott intézkedésekkel igyekszik csökkenteni az álláskeresők számát és tovább növelni a munkaerőpiaci aktivitást. Januártól lehet pályázni a kkv kapacitásfejlesztő programra, melynek segítségével mintegy kétezer új munkahely jöhet létre. A projekt célja azon kis-, és közepes vállalkozások kapacitás-fejlesztésének támogatása, akik a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl – működnek és legfeljebb 10 munkavállalóval bővítenék a foglalkoztatottaik számát.

A projekt célcsoportját azok a 15-64 év közötti álláskeresők képezik, akiknek a felvételt megelőző hónapban nem volt munkából származó jövedelme.

Egy új foglalkoztatottra összesen maximum közel 2,5 millió forintos támogatás érhető el a hat hónap alatt. A támogatás célja az is, hogy hosszabb távon segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez, a létrejövő munkahelyek fenntarthatóságához. A program részletei a lebonyolításért felelős OFA Nonprofit Kft. weboldalán érhetőek el – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek