fotó: pixabay.com

A bértámogatás célja a munkahelyek védelme

A bértámogatás célja a munkahelyek védelme

A kormány részéről nyújtott bértámogatás célja a munkahelyek védelme. Ezt hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás kiemelte, a magyar emberek munkahelyeit meg kell védeni, amennyi munkahelyet a koronavírus elpusztít, annyi új álláshelyet kell létrehozni.

“A balliberális kormányokkal ellentétben a jelenlegi kabinet nem segélyezéssel, hanem munkahelyteremtéssel és bértámogatással fogja kezelni ezt a nehéz helyzetet”

– erősítette meg az államtitkár, hozzátéve, az április 16-án elindított bértámogatási programban a szakmai szervezetek és a kamarák javaslatait is figyelembe vették.

“Ezekkel a szervezetekkel folyamatos a kapcsolattartás, a közös cél a magyar munkahelyek megvédése”

– mondta Schanda Tamás.

Az intézkedés részleteiről szólva kifejtette, a programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg munkavállalója munkaviszonyát és bért fizet az alkalmazott csökkentett munkaidejére, egyéni fejlesztési idejére. A munkavállaló pedig azt vállalja, hogy munkáját ellátja és a fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll.

“Az állam a kieső munkaidőre jutó bér hetven százalékát téríti meg, ez a segítség a rövidített idejű munkavégzés alatt jár legfeljebb három hónapig. A kérelmeket digitálisan, a cégkapun keresztül a kormányhivataloknak kell benyújtani, az elbírálásra nyolc nap áll rendelkezésre”

– ismertette az államtitkár.

“A bértámogatás akár több százezer munkahely megőrzését is szavatolhatja, azaz több százezer, a járvány miatt nehéz helyzetbe került családnak jelenthet segítséget, illetve cégek tömegének biztosíthatja a túlélést”

– jelentette ki Schanda Tamás.

Arról is beszélt, a kormány elindított egy speciális kutatásfejlesztési bértámogatást is, amely mintegy 33 000 kutatót és mérnököt érinthet. Az intézkedés keretében a munkáltatók dolgozónként havonta akár 318 000 forintot kaphatnak.

“A támogatásra azok a cégek pályázhatnak, amelyek a versenyszférában a kutatás-fejlesztés és az innováció területein tevékenykednek”

– közölte.

Az államtitkár emlékeztetett, a vállalkozásoknak lehetőségük van rendkívül kedvező kamattal kétéves futamidejű munkahelymegtartó hitel felvételére, amely a munkavállalók kilenc havi bérének finanszírozására fordítható.

“A magyar emberek az elmúlt tíz évben bizonyították, nem segélyből, hanem munkából akarnak és tudnak is megélni”

– jelentette ki Schanda Tamás, majd hozzátette, aki a járvány okozta válság miatt elveszíti a munkáját, az legkésőbb három hónap elteltével újra munkát fog kapni.

“Ebben a kormány támogatni fogja a cégeket, és ha kell, akkor az állam fog munkát kínálni a dolgozni akaróknak”

– jelezte az államtitkár.

Mint mondta, az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a május elején életbe lépő új védekezési szakaszban fokozatosan újrainduljon a magyar gazdaság.

Kapcsolódó cikkek