illusztráció, fotó: pixabay.com

Cégek tucatjai jegyezték be egy székhelyre

Cégek tucatjai jegyezték be egy székhelyre

Közel 100 000 olyan vállalkozás található Magyarországon, amely székhelyén legalább öt másik társasággal osztozik, 32 000 cég pedig olyan címen működik, ahová több mint száz vállalkozás van bejegyezve. Erről írta a Népszava a szombati számában az Opten adatai alapján.

A céginformációs szolgáltató szerint látványos a kapcsolat az egyazon címre bejegyzett vállalkozások száma és az ezekhez köthető végrehajtások vagy megszüntetési eljárások között. A végrehajtás kétszeres, a felszámolás háromszoros, a kényszertörlés pedig ötszörös esélyű azon vállalkozások körében, amelyek többtucatnyi másik vállalkozással osztoznak székhelyükön.

A lap megjegyzi, hogy bár sokszor természetes, ha egy adott címen több vállalkozás található, ám az adatok számos figyelmeztető ellenpéldára is utalnak.

Jelenleg például több mint száz olyan hazai vállalkozást tartanak nyilván, amelynek székhelye egybeesik egy hajléktalanszálló címével, és az Opten félezer olyan cégtulajdonost talált, akik hajléktalanszállón laknak. Önmagában ez sem szabálytalan, mégis óvatosságra int, korábban jellemző gyakorlatnak számított ugyanis, hogy problémássá váló cégeket nehéz helyzetű magánszemélyeknek játszottak át – írta a Népszava.

Kapcsolódó cikkek