fotó: pixabay.com

A macro mutatókkal jól állunk

A macro mutatókkal jól állunk

Az összes makro mutató jól alakult 2018-ban. Ezt mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A közgazdász elmondta, a GDP növekedése gyorsult, az adósságállomány a GDP-hez mérve csökkent, a költségvetési hiány is rendben van. A 8 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelésről úgy vélekedett, hogy

az elmúlt 10 évet nézve a magyar minimálbér nagyon alacsony szintről indult.

A másik három V4-es országhoz viszonyítva 2009-ben 70-75 százalék körüli volt a magyar minimálbér, most ez nagyjából 95 százalék lesz.

“Ez felzárkózást jelent, de a nagy lemaradás miatt, így sem hozzuk be a V4-eket”

– mondta.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Kelet- és Dél-Magyarországon, a kevésbé fejlett régiókban segíteni kell a kisvállalkozásokat abban, hogy a megemelt béreket úgy tudják finanszírozni, hogy megőrizzék sikerességüket, erősíthessék a gazdaságot. Úgy értékelt, a hazai kisvállalatok helyzetbe hozása a következő időszakban is fontos állami feladat lesz.

Csath Magdolna jónak nevezte, hogy a katásoknál felemelték az áfamentes határt.

Ugyanis – mint kiemelte – ez jelentősen csökkenti az adóbürokráciát. Emellett kiemelte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kisvállalkozásoknak is nagyobb körben készíti el az adóbevallást.

Kapcsolódó cikkek