illusztráció

Ebben példát mutathatunk az Európai Uniónak

Ebben példát mutathatunk az Európai Uniónak

A magyar gazdaságfehérítő intézkedéseink az Európai Uniónak is mintául szolgálhatnak. Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Unió pénzügyminisztereinek bukaresti tanácskozásán vett részt.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság teljesítményében fontos szerepet tölt be a növekedést támogató adórendszer, amelynek gazdaságfehérítő és vállalkozásbarát elemei mintaként szolgálhatnak más tagállamok számára is.

A pénzügyminiszter elmondta, a magyar kormány álláspontja szerint az állami önrendelkezés része, hogy a tagországok saját gazdasági, társadalmi körülményeikhez igazíthassák hazai adószerkezetüket.

Magyarországon a gazdaság fehérítése érdekében több hatékony intézkedés is megvalósult az elmúlt időszakban, mint például az online pénztárgépek, az online számlázás, az automaták adóhivatali bekötése, illetve az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer.

“Az ilyen jellegű, az adóbeszedés hatékonyságát erősítő közös intézkedések kidolgozása lehetne az uniós adópolitika helyes iránya. A környezet- és egészségvédelmi adók szerepének növelésével egyetért a magyar kormány, hiszen azok alkalmazása hozzájárulhat a környezetre és emberi egészségre káros tevékenységek, valamint termékek visszaszorításához”

– mutatott rá a miniszter.

“Az elmúlt években végrehajtott magyar gazdaságpolitikai fordulat lényege, hogy az élőmunka és tőke adóztatása helyett fokozatosan a beruházásokat és a növekedést elősegítő, a gazdasági szerkezetet pedig kevésbé torzító fogyasztást terhelő adókra került át a hangsúly”

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető kiemelve, hogy a magyar gazdaság eredményei többek között ennek is köszönhetők.

Mint mondta, az Európai Unió versenyképességét sokkal hatékonyabban növelné az áfacsalások visszaszorítására irányuló együttműködés erősítése és kiterjesztése.

Magyarország nem támogatja a javasolt közös társasági adóalap és az arra épülő saját forrás bevezetését, mert az hátrányosan érintené a magyar költségvetést.

Kapcsolódó cikkek