Bodó Sándor elárulta, szerinte mitől stabil a magyar gazdaság

Bodó Sándor elárulta, szerinte mitől stabil a magyar gazdaság

A foglalkoztatottak 4,5 milliós létszáma komoly stabilitást ad a magyar gazdaságnak. Ezt mondta a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A KSH hétfői közlése szerint az idei első negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 497 ezer volt, 62 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 166 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. Az államtitkár kiemelte, hogy

a magyar gazdaság jól teljesít, ezt támasztja alá, hogy a munkanélküliségi rátát tekintve Magyarországot az Európai Unióban csupán Németország és Csehország előzi meg.

Az államtitkár hozzátette, a foglalkoztatás bővülésében nagy szerepe volt többek között a szolgáltató és az építőiparnak is.

Bodó Sándor szólt arról is, hogy a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elindított reformprogram segítségével, amely a foglalkoztatási osztályok módszertanának átalakítására épül, eddig közel 10 ezer embert tudtak bevonni a munkaerőpiacra. A programot azóta már Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre is kiterjesztették. A PM közleményében kiemelték, még soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatási ráta Magyarországon, megközelítette a 70 százalékot, ami azt jelenti, hogy 2010 óta több mint 15 százalékpontot emelkedett. Hozzátették, hogy 2010 első negyedévéhez képest 820 ezerrel dolgoznak többen az országban.

A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ahol kilenc év alatt közel 700 000-rel többen álltak munkába.

A foglalkoztatási osztályok átalakításával, a munkaerő-közvetítés hatékonyabbá tételével az Európai Unióban is dobogós, 3,6 százalékos munkanélküliséget három százalék alá szeretnék mérsékelni a teljes foglalkoztatottság megvalósítása érdekében.

A közlemény szerint többek között a kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek köszönhetően éves összehasonlításban már 81 hónapja folyamatos csökken a munkanélküliség. Az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával és a képzésekkel, átképzésekkel tovább növelhető a foglalkoztatás az országban. A vállalatok hatékonyság-javító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek