illusztráció, fotó: pixabay.com

Bővült az építőipar

Bővült az építőipar

Az elmúlt három évben folyamatosan bővül az építőipar, miközben a termelékenysége tavaly 23 százalékkal nőtt. Így kommentálta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, kedden megjelent adatait az M1 aktuális csatornán.

Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően – jelentette a KSH. Az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal nőtt.

Az államtitkár elmondta,

ez azért is jó hír, mert éppen technológiaváltás zajlik a világon, és ezzel a teljesítménnyel a változás a magyar építőiparban is megvalósulhat. Erre a célra egyébként 16 milliárd forintot fordított a kormány tavaly. Az első öt hónap adatai alapján 40 százalékkal bővült az építőipar.

“Megnyugtató, hogy a növekedésben a raktárépületek és az ipari épületek játsszák a legfontosabb szerepet, valamint a mélyépítések, amelyeken belül az út és vasútépítések tűnnek ki”

– hangsúlyozta, hozzátéve: az utóbbiak azért fontosak, mert kiemelt gazdaságstratégiai cél, hogy Magyarországot bekössék Európa vérkeringésébe.

Ezzel párhuzamosan azt is szeretnék elérni, hogy javuljon a vidékiek életminősége, ezért több mint 1000 kilométernyi út újul meg vagy épül az országban 2023-ig.

A kormányzat úgy látja, az építőipar körülbelül 25 ezer milliárd forintnyi megrendelésre számíthat 2018 és 2023 között. Ez csak úgy teljesíthető, ha addig minden évben átlagosan 10-11 százalékkal képes növelni a teljesítményét.

“Mivel a piacgazdaság jól működik Magyarországon, most inkább az a feladat, hogy a megrendelés-állományt egy kicsit visszafogják,ezért hozzák létre az úgynevezett beruházási ügynökséget, amely az állami magasépítéseket menedzseli”

– tette hozzá György László.

Kapcsolódó cikkek