Debrecen, Nagytemplom

100 milliárd jut a fejlődésre Debrecenben

100 milliárd jut a fejlődésre Debrecenben

A legsokrétűbb komplexum valósul meg 8 és félmilliárd forintból a debreceni Nagyerdei strandon. Ezt jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Debrecenben a beruházás alapkő letételén.

Gyopáros Alpár beszédében méltatta a város múltját, a pezsgő jelent és a perspektívákat felvonultató jövőt.

“Egyszerre érződik itt a múlt, a szembetűnő jelen, és Debrecen találkozási pontja a határ inneni és túli magyarjainak is”

– fogalmazott a kormánybiztos.

“Debrecen olyan szellemi innovációs központ, ahol a szorgalom, a kitartás a jövő érdekében van jelen, és a BMW-beruházással a pont is felkerül az i-re”

– fogalmazott Gyopáros Alpár, hozzátéve, Debrecenben tudatos városfejlesztés zajlik.

A kormánybiztos elmondta, hogy

a 23 megyei jogú város 3700 milliárd forint összegű fejlesztést valósít meg, 2019-ben 1000 milliárd fölött lesz a kifizetés, amelynek zöme belföldi forrás.

“Debrecennek 100 milliárd jut, amiből már 40 milliárdot megkapott a város, és további 100 milliárd forint érkezik még a közúti, illetve a vasúti közlekedés fejlesztésére”

– közölte.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő beszédében kiemelte,

“Debrecen az innováció egyik fellegvára, és a Nagyerdei strandfürdő az ország leginnovatívabb strandfürdője lesz.”

Utalt arra, hogy a létesítmény illeszkedik a környék fejlesztési elképzeléseihez, nem tévesztve szem elől azt, hogy a terület Natura 2000-es besorolású, ezért óvni kell a természetet, amire az építkezés során nagy hangsúlyt fektetnek. Kitért arra is, hogy ami máshol már megvalósult, azt itt nem kell megismételni.  Példaként a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt említette, ami tömegigényt elégít ki, illetve Nyíregyháza-Sóstót, ahol a természetes vízre építenek.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében előrevetítette,a város fejlődése szempontjából a legdinamikusabb időszak következik. A miniszterelnökkel 2015-ben aláírt Modern városok fejlesztése programban újjáépül a Nagyerdei strand, hiszen a Nagyerdő a város ékessége. Rámutatott,

korábban már elkészült a stadion, a Ködszínház, a parkerdő, a Békás-tó, és most, az újszerű létesítménnyel a takarékosságra és a zöld felületek megtartására törekedve, a strand is.

A strand hatással lesz a város gazdasági életére is turisztikai szempontból – fejtette ki Papp László, hozzátéve, az idén minden idők legjobbika lesz az itt töltött vendégéjszakák számát tekintve:

a 400 000 vendégéjszakából a külföldiek 20 százalékkal többet töltöttek itt, mint az előző évben.

A komplexum bekerülési költsége 8,5 milliárd forint, melyből 1,3 milliárd forint önkormányzati önerő, a többi a magyar állam finanszírozása. A Nagyerdei strand 2020-ban nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Kapcsolódó cikkek