forrás: pixabay.com

Egymilliárd forintos beruházás

Egymilliárd forintos beruházás

Egymilliárd forint értékben beruházások megvalósítását tervezi a következő öt évben a papíralapú csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó Sz. Variáns Csomagolástechnikai Kft., a fejlesztésekkel növelnék a vállalat kapacitásait, és tovább javítanák termékeik minőségét.
Szakál János ügyvezető-tulajdonos tájékoztatása szerint három ütemben, mintegy 720 millió forintért szereznének be termeléshez szükséges eszközöket, további 300 millió forintot pedig debreceni telephelyük fejlesztésére, bővítésére fordítanának.

Az 1994-ben alapított Sz. Variáns Kft. árbevételének mintegy 80 százalékát a kiskereskedelemben kapható termékek csomagolása, valamint a merevfalú dobozok és a marketingcélú csomagolások adják. Az ipar teljes területére szállítanak, a többi között az édesiparnak, a porcelániparnak és az elektronikai iparnak. A kapacitás, a hatékonyság, illetve a termékkínálat növelése érdekében az elmúlt években 720 millió forint értékben, 50 százalékos uniós, illetve magyar pályázati támogatással szereztek be új gépeket. Az ügyvezető-tulajdonos úgy látja, hogy a csomagolástechnikai piac előtt álló legnagyobb kihívás a digitális technológiára átállás.

A vállalat tevékenysége során törekszik a megújuló energia legalább 80 százalékos használatára. Folyamatban van a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, és a jelenlegi 50 kilowatt (kW) teljesítményű napelem-parkjukat további 100 kW teljesítménnyel szeretnék bővíteni.

A cég termékeivel jelen van Németországban, Romániába, Szlovákiában és Nagy-Britanniában is. Az export jelenleg éves árbevételük mintegy 20 százalékát teszi ki, terveik szerint ezt az arányt 40 százalékra növelnék 2029-re. Az Sz. Variáns Kft. árbevétele 2022-ben meghaladta az 1,87 milliárd forintot, míg 2021-ben az 1,38 milliárd forintot. Adózás utáni eredménye 2022-ben 278 millió forint volt a 2021-es 220 millió forint után.

“Az alapanyagok drágulása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2022 második felében és 2023-ban visszaesett a termelés volumene. A várakozások szerint a társaság árbevétele az idén megközelíti majd a 2022. évi szintet, de  még elmarad az előző évekétől”

– jelezte Szakál János.

A cég 75 alkalmazottal, valamint 100 megváltozott munkaképességű alvállalkozóval dolgozik, akik a nagyobb hozzáadott értékű csomagolóeszközök gyártása esetén a kézi műveleteket, például a hajtogatási, ragasztási, kasírozási munkákat végzik.

Kapcsolódó cikkek