erdő (illusztráció), fotó: pixabay.com

A biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt

A biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt

Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt. Ezt jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián a tárca tájékoztatása szerint.

A közlemény szerint a tárcavezető hangsúlyozta, az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő nemzeti parkokon keresztül valósulnak meg. Hozzátette, mindez azt mutatja a politika és a gazdaság egyértelműen elkötelezett a természet és a környezetvédelem iránt. Nagy István kitért arra is, hogy a tíz nemzeti park látogatóközpontokat és bemutatóhelyeket működtet, amelyek évente 1,7 millió látogató számára biztosítanak kikapcsolódást.

Az elmúlt évtizedben a nemzeti parki igazgatóságok üzemeltetése alatt álló ökoturisztikai létesítmények számát 276-ról 402-re emelték, a különböző tanösvények együttes hossza pedig csaknem 1000 kilométer.

Az agrárminiszter elmondta, a természetvédelmi munkák eredményeként 300 000 hektárnyi területen visszaállították a természet eredeti állapotát. A természeti örökség megőrzése érdekében pedig 2012 óta mintegy 90 milliárd forintnyi természetvédelmi beruházás jött létre. Nagy István hangsúlyozta, mindez azt jelenti, a természeti tőke megóvása, a biológiai sokféleségben rejlő források, a termőföld, az éghajlat-szabályozás, a tiszta víz és levegő megőrzése stratégiai kérdés a magyar kormány számára.

Az MBH Bank közölte, a partnerség során a következő években olyan átfogó biodiverzitást megőrző programok kidolgozását kezdik meg a partnerek, amellyel a legnagyobb mértékben hozzájárulhatnak az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese közölte: az MBH Bank 2022-ben elfogadott ESG-stratégiájának öt pillére mentén alkották meg a “Fenntartható Jövő Bankja” programot. A kidolgozás során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a programban tett mind a három vállalásukkal hozzájárulhassanak a hazai klímacélok eléréséhez. Éppen ezért 100 százalékosan magyar tulajdonú bankként nagy jelentőséggel bír számukra a magyar nemzeti parkokkal közös együttműködés. A nemzeti parkokat 30 millió forinttal támogatja a bank a jövő évi ESG-költségvetés szerint. Az összeget a közösen kiválasztott programok finanszírozására használják fel a partnerek. A felek az együttműködés keretében olyan programjavaslatokkal állnak elő, amelyek segíthetnek a természeti élőhelyek és állatfajok megvédésében, ezáltal nagyban hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez.

A második vállalásként meghatározott dekarbonizációs célok megvalósítása érdekében az MBH Bank 2024-ben a magyar tulajdonú bankok közül elsőként, a nemzetközileg elismert Science Based Targets Initiative kezdeményezés aláírója lesz.

Ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközileg, tudományos alapon validáltassa szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését. A pénzintézet a közvetett és a közvetlen kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseinek célja, hogy minél hamarabb Net Zero, azaz közel nulla károsanyag-kibocsátású intézetté válhasson. A programban foglalt harmadik vállalás a zöld hitelezés fellendítését célozza meg, az elhatározás mentén az MBH Bank olyan számlacsomagokat kíván létrehozni 2024 első negyedévében, amelyek lakossági és vállalati oldalon egyaránt a biodiverzitásra és az ökoszisztéma kihívásaira irányítják a figyelmet. A zöld számlavezetési termékekből származó támogatást az erdők, fajok, és sz ország vizeinek védelmére, a biodiverzitás megóvására, valamint a hulladékgazdálkodás elősegítésére használják fel.

A bankcsoport mindemellett újabb zöld hiteltermékek bevezetését tervezi a zöldhitelezés fellendítése érdekében, amelynek első állomásaként egy workshop keretében az egyes banki területek képviselői már megkezdték a fejlesztési irányok kijelölését.

Az MBH Bank elhatározása alapján zöld hiteleinek arányát 2024 végére legalább 4 százalékponttal növeli a zöld termékfejlesztési programmal.

Kapcsolódó cikkek