forrás: pixabay.com

Erre készül a budapesti Katona József Színház

Erre készül a budapesti Katona József Színház

A rezsiköltségek növekedése miatt takarékos 2022/2023-as évadra készül a budapesti Katona József Színház, amely jubileumi, negyvenedik szezonjában kilenc bemutatót tervez.

“Természetesen a Katonát sem kerülik el a gazdasági nehézségek, a brutális rezsinövekedés. Mivel a színház erre többlettámogatást nem kap, a forrást magunknak kell kigazdálkodni. Igyekszünk ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka”

– mondta el a teátrum keddi közlemény szerint a társulat hétfői évadnyitó ülésén Máté Gábor. Mint az igazgató hozzátette, a következő időszakban a lehető legtakarékosabb energiafelhasználásra törekednek.

“Tervezett bemutatóinkkal igyekszünk a minket foglalkoztató, aktuális kérdések minél szélesebb spektrumát beemelni a színházi térbe. Szeretnénk továbbvinni a már tavaly megkezdett merész, olykor különleges formákkal is kísérletező irányt”

– mondta Máté Gábor.

A 2022/23 első premierjét október 13-án tartják a Sufniban, ahol Jevgenyij Griskovec Tél című művét Dankó István állítja színpadra, majd október 14-től Tadeusz Slobodzianek A zseni című darabját Ascher Tamás rendezésében láthatják a nézők a Kamrában. Október 15-én kerül sor a nagyszínpad első bemutatójára: Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Székely Kriszta viszi színre. Szintén októberben egy különleges, online előadást is rögzítenek a Sufniban. Az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című drámáját rendezi Török Marcell.

December 15-én a Sufni-projekt részeként megvalósuló Médeiát láthatja a közönség (rendező: Bagossy Júlia).

Ezzel párhuzamosan a Gerhart Hauptmann drámája alapján készülő, Magányos emberek című darabot Tarnóczi Jakab állítja színpadra a Kamrában; a bemutatóra december 16-án kerül sor. December 17-én Máté Gábor rendezésében Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című, új műve debütál a nagyszínpadon. Április 20-án Wolfram Lotz A politikusok munkacímű darabját – szintén a Sufni-projekt részeként – Dohy Balázs színrevitelében mutatják be. Április 21-én Stanislaw Ignacy Witkiewicz lengyel író Vízityúk című művének premierjére kerül sor Zsótér Sándor rendezésében a Kamrában.

Április 22-én, az évad utolsó bemutatójaként Tarnóczi Jakab rendezését láthatják a nézők, ezúttal a Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után című előadást viszi színre a Katonában.

Mint a színház közölte, szervezés alatt áll egy októberi vendégjáték: a tervek szerint a Melancholy Rooms alkotócsapata a lengyelországi Olsztynban lesz látható. A jubileumi évadra a teátrum elindította logójának és arculatának megújítási folyamatát, valamint felkérte Nádasdy Ádám költőt, műfordítót, hogy saját személyes élményei alapján foglalja össze a Katona elmúlt négy évtizedét a 2022/2023-as évadkönyvben. Az évfordulóhoz kapcsolódik a Sufni-projekt is. A mentorprogramot, amelyre 30 évnél fiatalabbak előadástervekkel jelentkezhettek, Zsámbéki Gábor vezeti. Idén a két győztes pályázó, Bagossy Júlia író, rendező és Dohy Balázs dramaturg, rendező dolgozhat a társulattal a Sufniban.

Folytatódnak a színházpedagógiai műhely sikeres programjai; a felnőtteknek szóló improvizációs workshop, a Moszkva-Peking Transzszimfóniához és a Melancholy Roomshoz kapcsolódó Alapozó, valamint a középiskolásoknak szánt darabokhoz szervezett workshopok és a közönségtalálkozók.

A Katona 40. születésnapja alkalmából elindul az Újranéző-sorozat, ahol a színház emblematikus előadásait felvételről nézhetik meg ismét az érdeklődők. Folytatódik a Rákospalotai Javítóintézettel elkezdett közös munka is, ahol az intézetben lakó lányok és egyetemisták dolgoznak együtt egy évadon keresztül. A Katona Klub három bemutatót tart idén: Test-szabadság-kontroll címen középiskolások és egyetemisták testhez, külső és belső világokhoz fűződő viszonyukról készítenek előadást, a Van egy ország című produkció arról beszél, hogy milyen felnőni az Orbán-rendszerben, a Kossuth Lajos utca című előadás pedig elkapott utcai jelenetekből áll majd össze – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek