Új színház élmény gyengén látóknak

Új színház élmény gyengén látóknak

Élő audionarrációt vezet be vakok és gyengén látók számára előadásain a Pesti Magyar Színház. Ezt mondta el Zalán János, az intézmény igazgatója hétfőn Budapesten.

Hozzátette, a Magyarországon egyedülálló, okostelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével elérhető szolgáltatás október 2-án, Arnold Wesker A konyha című darabjának premierjén debütál. A kezdeti időszakban készüléket is biztosítanak a látássérült látogatók számára, az intézmény összesen 15 okostelefont szerzett be erre a célra. Zalán János elmondta, hogy az audionarráció több országban is elterjedt szolgáltatás, Nagy-Britanniában több mint 40 színházban alkalmazzák.

Az innovatív szolgáltatásra külön e-mail címen (akadalymentesites@mszinhaz.hu) lehet regisztrálni, az előadás előtt érkező vakok és gyengén látók a teljes színházi élmény megtapasztalása érdekében körüljárhatják a színpadot, megtapogathatják a díszleteket és a kellékeket is – hangsúlyozta az igazgató. A 2015/2016-os évadban kilenc darabot, köztük Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiáját, A muzsika hangja című musicalt és Ronald Harwood Az öltöztető című színpadi művét is bemutatják a Pesti Magyar Színházban. A tervek szerint a dialógusok szünetében a színpadi cselekvésekről és díszletekről verbális leírást nyújtó audionarráció minden előadáson elérhető lesz.

Zalán János az intézmény távlati célkitűzései között említette, hogy szeretnék kibővíteni az audionarrációt a siketek és nagyothallók számára, emellett fontolgatják jeltolmácsok alkalmazását is. Fontosnak nevezte azt is, hogy a visszajelzések alapján fejleszteni tudják a szolgáltatás technikai és tartalmi oldalát. A konyha című darabról szólva az igazgató elmondta, hogy a mű 30 évvel ezelőtti első magyarországi bemutatója valódi színháztörténeti pillanat volt. Kiemelte azt is, hogy az impozáns díszletekkel színpadra állított kortárs színdarab aktuális társadalmi problémákra keresi a választ.

Zalán János szólt a színház épületének megkezdett belső felújításáról, hangsúlyozva, hogy a korábbinál barátságosabb és világosabb, “valódi találkozásoknak” helyszínt adó tereket szeretnének fokozatosan kialakítani a Pesti Magyar Színházban. “Nem baj, ha nem értünk egyet, a lényeg, hogy beszélgessünk” – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek