forrás: pixabay.com

Nagy dologra készülnek a Pesti Magyar Színházban

Nagy dologra készülnek a Pesti Magyar Színházban

Kő, papír, olló címmel új színházi nevelési előadás premierjét tartja április 13-án a Pesti Magyar Színház. Az előadásban három gimnazista utolsó középiskolai tanévét mutatják be.

Az Árt-Járóban látható produkció rendezője a teátrum társulatának tagja, Keresztény Tamás, aki a tavalyi évadban bemutatott Szárazság című TIE előadásban is nagy szerepet vállalt – áll a színház közleményében.

A Szárazság című produkció sikerességét látva vetődött fel egy újabb színházi nevelési előadás ötlete.

A Pass Andrea Kő, papír, olló című írása alapján született új előadás középiskolásoknak szól, a pályaválasztás viszontagságait járja körbe. A történet egy gimnáziumban játszódik, ahol három végzős barát utolsó tanévét látja a közönség – idézi a közlemény a rendezőt, aki szerint rengeteg bizonytalanság, félelem, feszültség érződik a karaktereken. Három teljesen különböző családi háttér elevenedik meg. Ahogy az idő halad, egyre kevésbé tudják, hogy mit is akarnak kezdeni az életükkel. Elérkezik a pillanat, amikor kénytelenek döntést hozni. Ezen a ponton kezdődik a közös játék a nézőkkel. A szereplők dilemmáit együtt dolgozzák fel, így a résztvevőknek lehetőséget teremtenek arra, hogy a szereplők sorsán keresztül önmagukról, jövőképükről, saját félelmeikről beszélhessenek, gondolkodjanak – áll az előadás ismertetőjében.

“Ha sikerülne elérni, hogy a nézők megérezzék azt, hogy nincsenek egyedül a homályos gondolatokkal; hogy amit éreznek, teljesen normális…, hogy más is ezt érzi., akkor boldog leszek”

– fogalmaz a rendező.

Mint kiemeli, ahhoz, hogy az előadást sokszor játszhassák, a darabot kettős szereposztásban próbálják. Nagy Petra és Péteri Lilla játssza Nati szerepét, Jaskó Bálint és Kocsis Gábor alakítja Tomit, Keri karakterét pedig Eszenszky Gergővel váltva formálják meg. Az előadás látványtervezője Bartos Letícia, a dramaturg Deres Péter, a színházi nevelési szakember Szalai Ádám.

Kapcsolódó cikkek