Karády Katalin tekintete a Halálos csók című film egyik jelenetéből

A magyar, végzet asszonyának életét vitték színpadra

A magyar, végzet asszonyának életét vitték színpadra

Ópiumkeringő - jazz-story Karády Katalinról címmel tart bemutatót február 15-én, pénteken a Magyar Színház. Lengyel Ferenc színdarabját a szerző rendezésében láthatja a közönség.

Karády Katalin dalai a Modern Art Orchestra és Subicz Gábor feldolgozásában, Pataki Szilvia előadásában hallhatók a produkcióban. A színházi előadás dzsesszkoncertként is élvezhető – olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, Karády Katalinnak mindenki ismeri a nevét, mégis sokan nem tudunk róla sokat. Ha többet szeretne tudni róla, ebből a cikkből megismerheti, többet között azt is megtudhatja, kém volt-e Karády Katalin.

“Egy korszak ünnepelt sztárja volt, mégis kevés embernek jutott olyan sanyarú sors, mint neki. Karády Katalin mégsem tört meg soha, mert egy elsöprő szerelem mindenen átsegítette”

– olvasható az előadás ismertetőjében.

Karády Katalin
Lengyel Ferenc színdarabja sikerről, hűségről, emberségről, hazáról és szerelemről szól.

Az előadásban a legismertebb Karády-dalok a Modern Art Orchestra zenéjével, Pataki Szilvia előadásában hallhatók. A produkcióban a szöveg és a zene együtt lesz jelen. Az Ópiumkeringő nem monodráma zenével, hanem sokszereplős színdarab, amelyben Pataki Szilvia partnerei a hangszeres muzsikusok.

Filmsztárunk Ópiumkeringő című híres filmje, amely 1943-ban készült, itt megnézhető:

A színpadi mű szerző-rendezője a színház honlapján látható videóban arról beszélt, hogy

a mű 12 stációból áll, 12 monológ és 13 dal hangzik el a színpadon. Az előadás alatt végig szól a zene, a darab kísérlet a mozi és a színház egybeolvasztására.

Pataki Szilvia arról beszélt, hogy

egy kamera végig veszi az arcát, amelyet mögötte ki is vetítenek, minden apró rezdülés látható.

A produkció összetett, a zenekar is szerves része az előadásnak. A Bolan Production és a Pesti Magyar Színház közös produkciójának dramaturgja Deres Péter, a látvány Lengyel Ferenc és Kovács Yvette Alida munkája. Az előadást 16 éves kortól ajánlják.

Kapcsolódó cikkek